Депутатите приеха на първо, а впоследствие и на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс. Вносители са председателят на Комисията по правни въпроси депутат от ГЕРБ-СДС Анна Александрова и депутатът Марин Маринов.

Народните представители гласуваха със 155 гласа "За", без против и 3 гласа "въздържали се".

Със законопроекта се въвежда задължението за съда да следи служебно за предявяването на установителен иск при направено възражение в заповедното производство. Освен това съдът ще получава информация за образуваното исково производство по служебен път, тъй като се предвижда изпълнителното производство да бъде изцяло в електронен вид и да няма необходимост от представяне на доказателства от ищеца за предявяване на исковата молба.

Със законопроекта се предвижда и удължаване на срока за осигуряване от Агенцията по вписванията на техническа възможност за вписване и отразяване в информационната система на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел на създадената през 2023 г. нова правна форма на дружество с променлив капитал.

Депутатите приеха на първо четене предложения от МС ГПК

Депутатите приеха на първо четене предложения от МС ГПК

Предлагат се разпоредби, които да ускорят предаването и връчването на съдебни и извънсъдебни документи между държавите членки