Над 10 души са задържани в рамките на специализирана полицейска операция в столичните квартали „Младост", „Надежда", „Толстой", „Нови Искър" и „Свобода".

Всички задържани са криминално проявени и са известни на полицията. Операцията е насочена срещу незаконното лихварство.

При обиските и изземванията, които се правят по адреси, полицаите са открили записни заповеди за над 400 000 лева.

Вътрешният министър Цветан Цветанов изреди доста екзотични прякори - Ивайло Врабеца, Мишо Самбиста, Близнаците са задържани в Нови Искър, Владко Малкия, Иван Русия. Задържани са Методи Каморевски и мъж с прякор Циганина.

По думите на министъра двете операции в София и Монтана са отделни, въпреки че и двете са насочени срещу лихварството. Двете групи не са свързани пряко по между си.

"Събрали сме достатъчно доказателства и свидетелски показания на лица, които са били малтретирани при връщането на парите, които са им били отпускани", каза още Цветанов преди заседанието на Министерски съвет. Тези операции, по думите му, се подготвят от месеци.

По информация на министъра лихварите насилствено са отнемали и имущество, а в много от адресите са открити и нотариални актове.

Освен списъци на длъжници и записни заповеди, спецполицаите са намерили в Монтана и 6 полицейски палки, 3 газови пистолета. Също така в село Зимница, община Стралджа, също има едно задържано лице.

Общински съветник от Евророма от община Берковица е задържан при снощните акции. Той се е занимавал също с лихварство.

Засилено бе полицейското присъствие тази нощ в Плевен, където също се проведе операция.

Специализираната полицейска операция е наречена „Братята" и е срещу наркоразпространението. До момента са задържани общо 8 души, между тях е и Тихомир Пачовски.

Именно заради него операцията е наречена "Братята",тъй като неговия брат в момента е в затвора. За останалите задържани засега МВР не предоставя данни.

Иззето е голямо количество наркотици.

Припомняме, вчера в Бургас се проведе продължението на операция "Регистраторите", като днес се очакват повече подробности.