Варненският апелативен съд потвърди оправдателните присъди по делото за убийството на пенсионер от село Дюлино, извършено през 2010 година, съобщиха от съда.

Оправдателните присъди са спрямо Севдалин Атанасов и Митко Асенов, които Варненският окръжен съд (ВОС) призна за невиновни за съизвършители на убийството на Иван Златев, станало на 24 ноември 2010 година в село Дюлино.

За първи път Атанасов и Асенов бяха оправдани от първата съдебна инстанция през есента на 2012 година. Няколко месеца по-късно въззивната апелативна инстанция върна делото в окръжния съд за ново разглеждане.

През септември 2014 година, ВОС за втори път призна Севдалин и Митко за невиновни в това да са причинили смъртта на 76-годишния земеделец и обоснова присъдата с липсата на категорични доказателства за вината им.

Година и 3 месеца по-късно, през декември 2015 година, след 4 съдебни заседания, нови експертизи и разпит на свидетели, друг състав на Варненския апелативен съд отмени оправдателните присъди, призна вината на всеки един от подсъдимите за убийството на Златев и им присъди по 15 години затвор при първоначален строг режим. Двамата бяха осъдени да заплатят обезщетение на близките на убития мъж в размер общо на 180 000 лева, както и 2066 лева разноски по делото и държавни такси върху присъдените обезщетения.

След касационната проверка на делото, през юни тази година ВКС отмени осъдителните присъди на Атанасов и Асенов и върна делото за ново разглеждане на апелативната инстанция заради допуснати процесуални нарушения.

Друг състав на Апелативния съд във Варна отново разгледа протеста на Окръжната прокуратура и въззивната жалба срещу оправдателните присъди на гражданските ищци, роднини на убития животновъд. Съдът се съобрази с указанията на ВКС и проведе съдебно следствие, приобщи заключението от допълнителната СТЕ, справката от мобилните оператори и разпита свидетели по делото.

Двамата мъже бяха задържани месеци след като в двора на дома му съседи открили тялото на пенсионера Иван Златев. Съдебна медицинска експертиза установила, че Златев е получил тежка черепно-мозъчна травма, контузия на мозъка, мозъчен отток и няколко счупени ребра.

Разследващите се насочили към двама възможни извършители - Атанасов, с прякор "Дингила" и Асенов, с прякор "Левака". Те били съседи в Поморие. Често пътували заедно. Асенов се занимавал с продажба на стари автомобили, а през лятото на 2010г. Атанасов се установил в Долни чифлик, където започнал работа.

В мотивите, с които Варненският апелативен съд потвърждава оправдателните присъди се казва, че както при първото, така и при второто гледане на делото прокуратурата е повдигнала обвинение на подсъдимите за това, че са убили Златев, без обаче да е бил уточнен времевият интервал, в което е станало деянието. Обвинението е приело, че двамата подсъдими, са познавали добре обстановката в село Дюлино, както и Златев.

Знаели са, че има селскостопанска техника, решили да влязат в двора му и да видят какво могат да откраднат. Там обаче били изненадани от пенсионера. Двамата го нападнали, блъснали го на земята и му нанесли удари с неустановен предмет в дясната слепоочна област, докато пострадалия лежал на земята, уплашили са, че са го убили и избягали.

И този съд намира, че преки доказателства за авторството на деянието няма, Не са установени и липси от имуществото на земеделеца, а обвинението се основава само на базата на събраните косвени доказателства.

На въпроса как е причинена смъртта на Златев, отговор дава съдебномедицинската експертиза, като оръдието, с което са нанесени ударите не е намерено. И Варненският апелативен съд стига до извода, че на въпроса - кой е извършителят на убийството, от събраните по делото доказателства не може да се даде категоричен и еднозначен отговор, че това са именно Атанасов и Асенов.

След анализа на всички доказателства, в това число и на събраните в хода на новото съдебно следствие, съставът на Апелативният съд във Варна потвърди изцяло оправдателната присъда на ВОС, постановена по отношение на подсъдимите Севдалин Атанасов и Митко Асенов.

Това решение подлежи на касационна жалба или протест в 15-дневен срок пред ВКС.