Кандидат за депутат се призна за виновен в извършването на две престъпления, засягащи обществените отношения, които осигуряват транспортната безопасност.

От събраните по делото доказателства е установено, че на 2 септември тази година в Сливен обвиняемият управлявал лек автомобил след употреба на наркотици - амфетамин и метамфетамин.

За това престъпление на подсъдимия е наложено наказание от 1 година затвор с изпитателен срок от 3 години, наказание "лишаване от право да управлява моторно превозно средство" за срок от 1 година и наказание "глоба" в размер на 1000 лв.

Същевременно обвиняемият си е служил с табела с регистрационен номер, издадена за друг автомобил, различен от този, на който била поставена. За това престъпление му е определено наказание затвор за срок от 6 месеца, изпълнението на което е отложено с изпитателен срок от 3 години.

На основание чл. 23 от НК на обвиняемия е наложено най-тежкото от така определените наказания, а именно - "лишаване от свобода" за срок от 1 година, изпълнението на което е отложено с изпитателен срок от 3 години, и към него са присъединени наказанията "лишаване от право да управлява моторно превозно средство" за срок от 1 година и "глоба" в размер на 1000 лв.

Кандидат-депутатът е привлечен като обвиняем след снемане на имунитета му.

Съдът одобри споразумение, сключено между прокуратурата и защитата на обвиняемия.

Решението на съда е окончателно.