Турски гражданин е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци заради заплаха за националната сигурност, съобщават от пресцентър на Държавна агенция "Национална сигурност".

В изпълнение на функциите и правомощията на Държавна агенция "Национална сигурност"-ДАНС, по противодействие на заплахи за националната сигурност, съгласно член 4 от Закона за ДАНС и въз основа на събрани от органите на Агенцията данни, по предложение на председателя на ДАНС (на основание член 21а от Закона за чужденците в Република България), турски гражданин е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като представлява заплаха за националната сигурност.

Според събраните от органите на ДАНС данни лицето е извършвало на територията на Република България дейности, създаващи антибългарски нагласи в райони със смесено население и застрашаващи единството на българската нация.

ДАНС приложи мерки срещу още двама турски граждани

ДАНС приложи мерки срещу още двама турски граждани

Още един е експулсиран, друг влиза в списъците с нежелани

Припомняме, че март месец тази година, шефът на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е издаде заповед за налагане на принудителни административни мерки "отнемане на правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за срок от 5 години на турски гражданин, представляващ заплаха за националната сигурност на Република България.

Изгонен тогава от страната беше главният секретар на валийството в Одрин Ибрахим Таранджъ.Таранджъ бил отседнал в хотел в Шумен малко преди да бъде експулсиран. Освен това други двама граждани на турция бяха включени в списъците на ДАНС като нежелани.

Действията на ДАНС срещу турски граждани, които се явяват заплаха за националната сигурност, съвпаднаха с предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори у нас.

По отношение на случаите от март месец, главният прокурор Сотир Цацаров изказа своята увереност, че ДАНС си е свършила работата.

"Няма изгонен турски гражданин. Има турски гражданин, спрямо когото еприложен законът", категоричен бе тогава Сотир Цацаров.