Още трима души са задържани от столичните криминалисти след проведени издирвателни действия за убийството на Боби Райнов от „Овча купел", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Припомняме, злополучният инцидент стана на 4 юли на ул. „Барите" в квартал „Овча купел".

По подозрение за съучастие в убийството на 24-годишния младеж са арестувани Т.Г. на 19 г. - с регистрации за кражби, грабеж и средна телесна повреда, З.З. на 30 г. - криминално проявен за кражба и Т.Ф. на 39 г. - известен на полицията за хулиганство.

На тримата е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража" за срок от 72 часа.

Припомняме, задържаният като предполагаем извършител на убийството Славчо Димитров отрече да е извършил деянието. Той дори поиска да бъде подложен на детектор на лъжата, за да докаже невинността си.

Не съм барал Боби Райнов, заяви Славчо и допълни, че той лично не знае кой го е ударил, но може да посочи свидетел, който знае кой е извършителят.

Димитров обаче разполагал със свидетел, който знае кой е истинският убиец на Боби Райнов. Това (свидетелят, б.р.) е момче на 17-18 години и се казва Димитър, обясни Славчо Димитров.

СГС остави в ареста Славчо Димитров, тъй като според магистратите има достатъчно основания да се счита, че именно той е извършителят на убийството. Днес по-късно през деня Софийският апелативен съд потвърди мярката му.

След убийството беше задържан друг заподозрян - 30-годишен мъж, който е намушкал по цялото тяло Райнов и после избягал. Аутопсията обаче показа, че причина за смъртта е черепно-мозъчна травма. Поради тази причина арестуваният беше освободен.

След трагедията стотици съпричастни с родителите на убития се събраха на протест пред Народното събрание.

Галина Райнова, майка на убитото момче, разказа пред медиите, че синът й е отишъл да помогне на свой приятел, който е бил нападнат от незаконно настанили се в квартала роми.

По думите й когато Боби пристигнал на мястото на инцидента, там вече имало полицейски служители, които обаче останали безучастни в заформилото се меле между 50 роми и 4-ма българи.

Според лидера на Евророма Цветелин Кънчев няма напрежение на етническа основа в "Овча купел" след случилото се.

Той подчерта, че случаят е бил преекспониран. По думите на  лидера на Евророма по най-бързия начин трябва да се съборят бараките в перифериите на квартала, където са се настанили „пришълци", както той ги нарече, и които нямат адресни регистрации. Това ще стане с наше съдействие, обеща Кънчев.

Той допълни, че кореняците роми от квартал „Факултета" и кореняците българи от „Овча купел" се познават и са в много добро отношение.

Софийски апелативен съд потвърди определението на СГС и най-тежката мярка за неотклонение „задържане по д стража" за Славчо Димитров, Мярката е окончателна и не може да се обжалва.

Според съда става дума за тежко престъпление, при което смъртта е настъпила след удар в главата с тип предмет. Това се казва и в показанията на двама от свидетелите, които твърдят, че след като конфликтът прераснал във физическа саморазправа, Димитров е нанесъл удар в главата на младежа с тъп сап.

Според съда има опасност Славчо Димитров да извърши ново престъпление, тъй като е с обременено съдебно минало.
Освен това престъплението, в което е обвинен, е с голяма обществена опасност.

Славчо Димитров заяви, че не е подложен на детектор на лъжата, както поиска в предишното съдебно заседание.
Той даде отрицателен отговор на въпрос на журналисти дали знае, че днес има още арестувани.