Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение "задържане под стража" на тримата обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, длъжностни престъпления и търговия с влияние в Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" в Пловдив, съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че директорът на дирекцията Цветелина Кънева, юрисконсултът в същата дирекция Д.Б. и общинският съветник в община Марица Г.К. бяха задържани на 28 февруари 2020 г.

Те са обвинени за това, че от май 2018 г., с цел финансово облагодетелстване, неправомерно издавали срещу подкупи разрешителни за сондажи на животновъди. По указание на директора Ц.К., подчиненият й юрисконсулт Д.Б. и други служители, извършвали масирани проверки в района на дирекцията за незаконни сондажи, и по-специално - на производители на водоплаващи птици.

Трима обвинени за схеми в Байсенова дирекция Пловдив

Трима обвинени за схеми в Байсенова дирекция Пловдив

Шефката уволнявала несъгласните

При установени нередности юрисконсултът насочвал нарушителите към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма, която да извърши обследване, да проектира и да изготви документи по узаконяване на сондажите. За "услугата" по узаконяването били искани и получавани по 8 000 лева, вместо взиманите от другите хидрогеоложки фирми в региона 3000 лева.

Ако входираните в Басейновата дирекция документи за сондаж били изготвени от друга фирма, директорката разпореждала преписката да бъде забавена, като инвеститорът бъде насочен към "правилната" хидрогеоложка фирма.

Установени са случаи, в които участниците в групата са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани. В тази връзка планирани или започнати от служители в Басейновата дирекция проверки са били спирани от директора.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Отложиха делото за отстраняване на директора на Басейнова дирекция - Пловдив

Отложиха делото за отстраняване на директора на Басейнова дирекция - Пловдив

Заради нейното отсъствие

Припомняме, в Басейнова дирекция имаше две акции. При първата акция на 24 февруари, имаше спецакция на прокуратурата в Басейнова дирекция-Пловдив. Тогава за 72 часа бе арестувана директорката Цветелина Кънева.

Повдигнато й е обвинение за безстопанственост. По-късно тя бе пусната на свобода срещу парична гаранция от 5000 лв., а след това - отново арестувана. Прокуратурата ще иска отстраняването ѝ от длъжност.

След това делото срещу Кънева бе отложено заради нейното отсъствие.

Преди това министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че е подготвил оставката си, без да опъва ластици. Той обсъди и проблемите в сектора с директорите на РИОСВ в страната.

Ревизоро няма кадри след акциите ала Рамбо

Ревизоро няма кадри след акциите ала Рамбо

Хората не искали да работят в държава, в която каквото и да направят ги арестуват