Повдигнаха обвинение на шефа на Басейнова дирекция - Пловдив, съобщава Нова телевизия.

Цветелина Кънева е обвинена за безстопанственост.

Припомняме, вчера тя беше задържана за 72 часа.

В събота, 22 февруари, за 24 часа в ареста на РУ Асеновград бяха задържани управител на дружество и отговорник на хвостохранилище за замърсяване с цианиди на реките Юговска и Чепеларска.

Тогава екоминистър Емил Димитров и областният управител на Пловдив Дани Каназираве присъстваха на проверка, на която бе установено нерегламентирано заустване на производствени води от хвостохранилището на "Лъки Инвест" АД. Извънредната проверка бе от Басейнова дирекция "Източнобеломоски район", РИОСВ-Смолян и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян.

Арестуваха шефа на Басейнова дирекция - Пловдив
Обновена

Арестуваха шефа на Басейнова дирекция - Пловдив

Прокуратурата претърсва сградата и иззема документи

Преди това, на 7 февруари, бе назначен нов директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив - инж. Божидар Илиев.

Рокадата стана, след като на 5 февруари 650 л. машинно масло се изля в река Марица след производствена авария в "Каучук" АД Пазарджик. От РИОСВ наблюдаваха река Пишманка и река Марица. Установени са разливи при Огняново и Стамболийски на минерално и нехлорирано масло.

На 25 януари рибари сигнализираха за мъртва риба в река Марица край Пловдив. Беше установено, че нормата за замърсяване в реката е превишена 16 пъти. Обвинения за замърсяването на река Марица получи управителят на "Екоинвест".

От началото на годината имаше проверка и в друга Басейнова дирекция - на 14 януари имаше претърсвания в Басейнова дирекция в Благоевград. Тогава два дни прокурорите ровиха документи в благоевградската Басейнова дирекция.