Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на другия коалиционен партньор, лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Не за първи път Димитров говори за оставката си, след като на пожар замести арестувания и до този момент намиращия се в ареста Нено Димов. В студиото на Нова телевизия Димитров обаче заяви, че засега остава на поста си, защото ако всеки си подаде оставката, кой ще работи. Осъзнал е, че трябва да даде сигурност и спокойствие на хората в системата, включително и на тези шефове на Басейнови дирекции, които са поискали спешна среща днес с идеята да се оттеглят от постовете си след ареста на директорката от Пловдив.

Четирима директори на РИОСВ хвърлили оставки, Ревизоро очаква още

Четирима директори на РИОСВ хвърлили оставки, Ревизоро очаква още

Нямам очи да ги накарам да отидат да работят, каза Димитров.

"И аз си бях подготвил оставката. Днес, с никого не съм го координирал, никакви ластици не съм опъвал, заяви Емил Димитров и посочи, че той с политика не се занимава. Заключението му от днес обаче е, че "всеки си носи кръста, въпреки че на него доста тежък му се е паднал, а и чужди кръстове му хвърлили". Емил Димитров обаче не уточни повече.

Емил Димитров продължава да е възмутен от спецакцията по ареста на шефката на Басейнова дирекция в Пловдив Цветелина Кънева.

"Това, което бих пожелал на тази жена (бел. ред. - Цветелина Кънева), е справедлив съдия." По думите на министъра не може за административно нарушение някой да бъде държан в затвора или ареста.

Ревизоро няма кадри след акциите ала Рамбо

Ревизоро няма кадри след акциите ала Рамбо

Хората не искали да работят в държава, в която каквото и да направят ги арестуват

"Не може за каквото и да е да отивате в затвора, в ареста", заяви Ревизоро и обясни, че в Пловдив няма нарушение, няма изискуеми 60 000 лева. По думите му обаче в Пловдив има "едни губиделници, които са сготвили това момиче". Самата акция в Пловдив с оръжие и маскирани спецполицаи според Ревизоро е една ПР акция, която е: "за да има в момента хляб и зрелища" и за да се "похвалим в Европа, да се види, че се прави нещо".

"Защо беше тази показност", попита Ревизоро за ареста на Кънева и кого пазили с пушки - нея ли, да не ги убие. Министърът попита и ще бъдат ли върнати от полицая с пушката иззетите кашони с документи от Басейнова дирекция Пловдив, защото тези документи са и за плащане на задължения.

Прокуратурата не се интересувала от политическите интерпретации

Прокуратурата не се интересувала от политическите интерпретации

Гешев обеща пълна проверка на приватизацията на Пловдивския панаир

"В Пловдив години наред друг Наказателен кодекс ли са чели", попита още Емил Димитров и бе категоричен, че това, което се случва не е редно и че не можело МОСВ да е виновно за всичко за години назад.

Министърът обаче знае, че цялата информация вече е стигнала в София, при главния прокурор и "той е разбрал за какво става въпрос". Димитров покани главния прокурор Иван Гешев да дойде да види на място какво става с хвостохранилището в Лъки и как Басейнова дирекция Пловдив спасила нещата.

Сега министерството трябва за година и половина да реши проблеми, които в продължение на 50-60 години не са решени, обясни Димитров във връзка с обявеното от него вчера след Министерски съвет, че ако се спазва закона такъв, какъвто е, водата на половината страна трябва да бъде спряна.

Всички 29 ВиК не отговарят на закона и трябва да се затворят. Половин България без вода

Всички 29 ВиК не отговарят на закона и трябва да се затворят. Половин България без вода

60% нямат определени санитарно-охранителни зони

Иначе още от първия ден, откакто е станал министър, се е свързал с председателя на Съюза на ВиК операторите. От 2009 година има едни и същи проблеми - ВиК не могат да вземат скици за имоти, не се знаят сервитути, проекти. 40% от ВиК операторите са без разрешителни. 60% нямат санитарно-охранителни зони, защото нямат скици.

На три пъти парламентът е удължавал срокът за сондажи за вода и последното удължаване изтича в средата на 2020 година. Едновременно с това разрешителните трябва да се подновяват на определен срок, за което се искат непосилни такси, а имало "една там групичка хора.... - Емил Димитров не обясни обаче каква е тази "групичка хора", която се намесва именно при издаването на разрешителните.

Емил Димитров: Има ВиК дружества пред фалит

Емил Димитров: Има ВиК дружества пред фалит

Вода за Перник ще има, когато тръгне водопроводът, обясни той

Министърът посочи, че ВиК-тата не са регистрирани по обективни причини и тези хора не са престъпници.

На въпрос знае ли, че Специализираната прокуратура отново е влязла в Басейнова дирекция Пловдив, Емил Димитров заяви: От вас чувам.