Нова акция на полицията има в Басейнова дирекция-Пловдив, съобщи БГНЕС. Акцията отново е под ръководството на Специализираната прокуратура с мотив - противодействие на корупцията.

По неофициална информация има задържани лица.

По информация на БНР четирима служители са отведени за разпит при акцията в Басейнова дирекция - Пловдив. Сред тях е и Ивайло Йотков, който е бивш директор на РИОСВ - Пловдив.

За операцията и арестите министърът на околната среда и водите Емил Димитров научи докато даваше интервю по Нова телевизия. 

Малко по-късно от спецпрокуратурата потвърдиха, че Специализираната прокуратура, КПКОНПИ, полицаи от Пловдив и от София разследват корупция в Басейнова дирекция - Пловдив.

Следствените действия са по досъдебно производство, образувано от Специализираната прокуратура. Извършват се претърсвания и изземвания с цел събиране на доказателства, разпитват се служители в дирекцията.

"Повече информация по делото ще бъде предоставена след приключване на действията по разследването и обобщаване на резултатите", пишат от Спецпрокуратурата.

Ревизоро и днес си подготвил оставката, без да опъва ластици

Ревизоро и днес си подготвил оставката, без да опъва ластици

Акцията в Пловдив - "хляб и зрелища, за да се похвалим в Европа, да се види

Припомняме, преди четири дни - на 24 февруари, имаше спецакция на прокуратурата в Басейнова дирекция-Пловдив. Тогава за 72 часа бе арестувана директорката Цветелина Кънева.

Повдигнато й е обвинение за безстопанственост, при условие, че проблемите, за които се проверява полицейската акция са години преди тя да заеме този пост. По време на акцията Кънева бе отведена с белезници, което предизвика възмущение както на колегите й, така и в ръководството на екоминистерството.

По думите на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов обвинението към Цветелина Кънева е, че не е прекратила неправомерните практики, които е заварила на поста си.

"През декември 2018 г., Басейнова дирекция-Пловдив установява, че има незаконен сондаж и водочерпане на територията на "Захарен завод"-Пловдив. Издават се 2 наказателни постановления от по 2 000 лева, които веднага се заплащат. Оттам насетне не се предприемат каквито и да е мерки, за да се преустанови това водочерпане", заяви Румен Попов.

"Захарен завод"-Пловдив черпи вода само от този източник, който е незаконен. Иначе казано цялото производство е от незаконен сондаж и това е било дълги години. През 2018 г. обаче директорът на Басейнова дирекция е узнала и е издала наказателните постановления", обясни Попов.

По думите му оттам нататък е трябвало да бъде ликвидиран този сондаж, което не е направено. "Захарен завод" е продължил да ползва вода от сондажа и така щетите за държавата, според обвинението, са за 60 000 лева.

Малко по-късно екоминистър Емил Димитров заяви, че заради акциите на прокуратурата той остава без кадри.