Трябва да затворим всички 29 ВиК дружества в България, защото по една или друга причина те работят незаконно, и да им предявим обвинения пред прокуратурата.

Това заяви министърът на екологията Емил Димитров в Министерски съвет след заседанието на кабинета.

Водоземните съоръжения на ВиК за питейни битови води са 7 400 броя в цялата страна.

40%, или 960 броя, се използват без издадено разрешително, което е проблем от 40-50 години.

60% нямат определени санитарно-охранителни зони.

Емил Димитров: Има ВиК дружества пред фалит

Емил Димитров: Има ВиК дружества пред фалит

Вода за Перник ще има, когато тръгне водопроводът, обясни той

А съоръженията, които имат разрешение, но не отговарят на закона и нямат водомери, трябва да бъдат затворени, тъй като законът забранява експлоатацията на води без установена такава зона.

"Ако ние приложим закона, така както е приет, трябва да спрем села, градове, старчески домове - водоподаването на половин България", каза Ревизоро.

Той каза, че дълговете на ВиК - дружествата са 32 млн.лв., а за 17 млн. лв. се водят дела.

"Имам справка за 32 млн. лв. дълг, в такъв случай цялото министерство трябва да бъде задържано затова, че ВиК дружествата нямат пари да си преведат таксите", каза екоминистърът и отново напомни, че предшественикът му Нено Димов е "в ареста затова, че един град няма вода".

"Ако приложа закона, половин България трябва да остане без вода", категоричен бе той.

Близо 500 млн. куб. м са загубите на вода у нас през 2018 г.

Близо 500 млн. куб. м са загубите на вода у нас през 2018 г.

Това е повече от половината от подадената вода

Припомняме, че малко след като встъпи в длъжност екоминстърът заяви, че някои ВиК дружества са лошо управлявани и са пред фалит. На 19 февруари, прокуратурата възложи спешна проверка на цялата ВиК мрежа.

В края на 2019 г. регионалният министър Петя Аврамова обяви, че са нужни 11 милиарда лева, за да се обнови ВиК инфраструктурата в цялата страна. Тя посочи и че в редица населени места през лятото и есента има недостиг на питейна вода, въпреки че на специална пресконференция от министерството успокоиха, че воден апокалипсис не грози страната.

Данните на Националния статистически институт за 2018 година гласят, че общите загуби на вода възлизат на 499 млн. м3, което е 56.4% от подадената вода (56.8% за 2017 г.). Преобладаващата част са загубите при транспорта на водата (реални загуби), като през 2018 г. те се оценяват на 425.6 млн. куб. метра.

Преди месец правителството взе решение и за създаване на ВиК холдинг, който да управлява и подпомага работата на дружествата по места.

Манолова: ВиК холдингът е мегасхема за източване на пари

Манолова: ВиК холдингът е мегасхема за източване на пари

Подобна е централизацията с БЕХ и БДЖ - черна яма, в която потъват още и още пари

Темата за водата, управлението й и водния сектор стана актуална след въвеждането на воден режим в Перник през ноември миналата година, като от тогава и до днес областта е в кризисно положение, въпреки взетите мерки за изграждане на "байпас" към каскадата на Белмекен. Една от причините за водната криза е именно лошото управление от страна на ВиК дружеството. 

МОСВ обяви също в края на миналата година, че язовирите с питейно-битово предназначение, които наблюдава, са 12 броя. От тях със запълване под 50% са язовирите "Студена, "Асеновец, "Ястребино" и "Дяково".

В края на годината от платформата на Мая Манолова "Изправи се.бг" изнесоха справка за собствеността на ВиК-дружествата в страната.

Към края на 2019 г. в България има 45 ВиК-дружества, като формата на собственост е:

- 15 са ВиК-дружества са със 100 % държавна собственост;

- 11 са ВиК-дружества са със 100 % общинска собственост;

- 4 са ВиК-дружества са със 100 % частна собственост;

- 14 са ВиК-дружества са с 51 % държавна собственост и 49 % общинска

собственост;

- 1 е ВиК-дружеството (в София) със 77 % частна собственост и 23 % общинска собственост. Столична община има сключен концесионен договор с френската фирма "Веолиа", като срокът на договора е до 2025 г.