Двама служители на "Басейнова дирекция" - Пловдив и един общински съветник издавали разрешителни на животновъди и за незаконни сондажи, като ги насочвали към препоръчана фирма.

Подробности за акцията на специализираната прокуратура в "Басейнова дирекция" - Пловдив даде говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Задържаният общинският съветник от ВМРО вече си е вкъщи

Задържаният общинският съветник от ВМРО вече си е вкъщи

Той беше сред задържаните от акцията в Басейнова дирекция - Пловдив

Тя обясни, че досъдебното производство е образувано през февруари, като разследването се води от спецпрокуратурата. В хода на разследването на 28 февруари са повдигнати обвинения на трима души за участие в организирана престъпна група с цел извършване на длъжностни престъпления, подкупи и търговия с влияние.

Към наказателна отговорност са привлечени и тримата обвиняеми - директорът на дирекция "Източнобеломорски район" - Пловдив, главният юрисконсулт на дирекцията и общински съветник от община Марица, област Пловдив.

В хода на разследването прокуратурата е установила, че директорът на дирекция Цветелина Кънева е назначена на длъжността си от пролетта на 2018 г. По същото време главният юрисконсулт, сега вече обвиняем, също работел в дирекцията. Двамата се познавали с общинския съветник от община Марица, с когото поддържали добри отношения, разкри прокурор Милева.

Още през 2018 г. по инициатива на общинския съветник била създадена схема, от която ръководителят и членовете на групата да извличат лични облаги от "Басейнова дирекция" чрез издаване на разрешителни по Закона за водите. За тази цел главният юрисконсулт, заедно с други длъжностни лица започнали да извършват масирани проверки на животновъди, които отглеждали патици. Проверки били извършвани и за незаконни сондажи.

При констатирани нарушения от страна на даден управител на фирма, юрисконстултът насочвал дадения нарушител към определена фирма, посочена от общинския съветник. Цената за услугата била в пъти по-висока от тази, която другите фирми в района определяли.

Обикновено цената за изготвяне на проект и за узаконяване на документи била 3 000 лева, а препоръчаните фирми искали 8 000 лв.

Разликата от 5 000 лв. се разпределяла между участници в престъпната група. Когато документите били изготвени от други фирми и входирани в дирекцията, те се бавели по указания на директорката, докато се чакало да бъдат насочени към така наречената препоръчана фирма, поясни прокурор Милева.

Прокуратурата е установила и случаи, в които служители от Басейнова дирекция били връщани от проверка, както и случаи, в които директорът на дирекцията оказвала служителите да не извършват проверки на определени хора и определени фирми. Установени са и случаи, в които на самите служители било казвано да не вписват констатираните нарушения.

Извършени са 14 претърсвания и изземвания, разпитани са множество свидетели, включително и пострадали, като работата по случая не е спирала. Тримата обвиняеми са задържани до 72 часа и днес предстои да бъде внесено искане до специализираната прокуратура за взимане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Лицата, които не са се съобразявали с указанията на директорката на "Басейнова дирекция"-Пловдив са били уволнявани, разкри прокурор Сийка Милева и посочи, че юрисконсултът дал идеята за схемата.

Все още предстои установяването на точния брой на потърпевшите хора, които са пострадали от дейността на групата.

По-късно военният министър и лидер на ВМРО заяви в отговор на журналистически въпрос за арестувания съветник от ВМРО, че към него няма обвинения, той е викан като свидетел по дело

Отложиха делото за отстраняване на директора на Басейнова дирекция - Пловдив

Отложиха делото за отстраняване на директора на Басейнова дирекция - Пловдив

Заради нейното отсъствие

Припомняме, в Басейнова дирекция имаше две акции. При първата акция на 24 февруари, имаше спецакция на прокуратурата в Басейнова дирекция-Пловдив. Тогава за 72 часа бе арестувана директорката Цветелина Кънева.

Повдигнато й е обвинение за безстопанственост. По-късно тя бе пусната на свобода срещу парична гаранция от 5000 лв., а след това - отново арестувана. Прокуратурата ще иска отстраняването ѝ от длъжност.

След това делото срещу Кънева бе отложено заради нейното отсъствие.

Преди това министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че е подготвил оставката си, без да опъва ластици. Той обсъди и проблемите в сектора с директорите на РИОСВ в страната.