От багажното отделение е започнал пожарът в македонския автобус на АМ "Струма", в който изгоряха 45 души, а 7 успяха да се спасят и бяха лекувани в "Н. Пирогов". То се намира над резервоара на автобуса. Това заяви шефът на Прокуратурата за организирана престъпност в РС Македония Вилма Русковска пред тяхната телевизия "Телма".

Тя потвърди, че Беким Хаджиу, собственик на фирмата-превозвач "Беса Транс", е бил вторият шофьор в един от автобусите които са се връщали от екскурзията до Истанбул. Неговите деца са били в четвъртият автобус. Четирите автобуса не са били в конвой, били са разделени и не са видели катастрофата. Третият автобус, където стана пожара, практически е бил последен.

Той твърди, че не е пренасяна никаква запалителна течност в автобусите, каза тя.

Собственикът на "Беса Транс" е бил част от групата, пътувала до Истанбул

Собственикът на "Беса Транс" е бил част от групата, пътувала до Истанбул

Той пожела скорошно оздравяване на ранените

"Беше видимо разстроен и потресен. На въпроса дали са носили резервни туби с гориво, той отговори, че няма шанс това да е станало. Това беше неформален разговор на мястото на инцидента. Относно възможността случайно някой пътник да е купил пиротехнически средства с наближаването на Нова Година, отговорът също е отрицателен", каза Русковска.

Русковска е изслушала всички шофьори на автобуси. Автобусите са тръгвали от различни места в Истанбул към Скопие. В зависимост от желанията на пътниците - някои са искали да отидат до един търговски център, други - до друг. Например пътниците в два от автобусите, единият от тях е изгорелият, не искаха да отидат на пазар и затова не са тръгнали като конвой, каза Русковска. 

Македонска фирма строила пътя, където изгоряха 45 души в македонски автобус

Македонска фирма строила пътя, където изгоряха 45 души в македонски автобус

Още преди 15 г. шофьори предупреждавали транспортния министър Мутафчиев

Според нея е спекулация информацията в български таблоиди, че може да са пренасяни материали за изработка на хероин, които бързо горят.

На въпрос как е възможно автобусът да изгори така бързо, обвинителката Вилма Рускоска заяви, че на основа на информации от българските следователи за някои разследвания е нужно повече време.

"Иначе аз точно видях, имам и заснето мястото, от където е започнал пожарът. Това е бажника, който е над резервоара на автобуса. Защото на автобусите, резервоарите им са напред" каза Рустоска.

Тя уточни, че е предоставила всички документи на българските си колеги, които водят разследване за катастрофата

Катастрофата с македонския автобус на АМ "Струма" се политизирала в РС Македония

Катастрофата с македонския автобус на АМ "Струма" се политизирала в РС Македония

Остава и въпросът какво е причинило самата експлозия, каза македонски журналист