Ако се приемат изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за въвеждането на т. нар. механизъм за контрол над главния прокурор и заместниците му е много вероятно да се стигне до ново дело "Колеви срещу България".

За това предупреждава асоциация "Форум", който се представлява от Мария Карагьозова, към момента съпредседател на Гражданския съвет към ВСС. В позиция, разпратена и до медиите Карагьозова е категорична, че предложенията са противоконституционни.

Представеният законопроект разкрива грубо непознаване на съдийските и прокурорски органи, техните функции, независимост и конституционно уредени правомощия, вида и характера на постановяваните актове, реда за събиране и проверка на доказателствата, гаранциите за законосъобразно провеждане на разследването, правата на обвиняемия и на други участници в производството; принципа на разделение на властите.

Мария Карагьозова посочва изрично, че се създава нов орган, който не е предвиден в Конституцията, не е равнопоставен на другите прокурори в системата, а и по принцип е и недопустимо възлагането на прокурорски правомощия на друг орган, както това се прави - съдия, чрез нарочното му преназначаване като прокурор. "Това от една страна, засяга неправомерно правомощията на самата прокуратура, а от друга, непоправимо накърнява независимостта на съда и неговата функция на арбитър в наказателното производство."

Заявява се и че предложеният законопроект във всички свои части се отличава с противоконституционност и съществено противоречие с правото на ЕС и ЕСПЧ, а и "необходимостта му е без коментар".

От асоциация Форум" заявяват, че становището си ще депозират до края на седмицата в Народното събрание, а пълният текст ще бъде публикуван в раздел "Становища по законопроекти" на сайта на парламента.

Делото "Колеви срещу България", което се води за така и неразкритото убийство на прокурор Колев и конфликта му с тогавашния главен прокурор Никола Филчев, и решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е от 2009 г. и недвусмислено се признава, че страната ни има проблем с недосегаемостта на главния прокурор, а това от своя страна изкривява разследването и обективността при воденето на делата.

Филчев препятствал разследване убийството на прокурор

Филчев препятствал разследване убийството на прокурор

Съдът в Страсбург присъди глоба от 30 000 евро