Бяхме на крачка да заловим избягалия затворник Пелов, но ни изпревариха. Така става понякога.
Това заяви в Бургас вътрешният министър Валентин Радев след убийството на избягалия затворник Владимир Пелов, цитиран от "24 часа".

По думите му, в полицията в Ботевград започва проверка. След анализ на ситуацията ще стане ясно дали ще има уволнения и наказания за това, че близо 2 месеца Пелов и Радослав Колев са се укривали в блок в Ботевград.

Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че приема всички критики, които се отправят към работата на Министерството за случая от хора, които вече са извън системата на МВР. Според него, най-лесно да се критикува, след което каза, че изцяло застава зад своите служители.

Запитан дали полицията в Ботевград е реагирала навреме по получен сигнал, че Пелов се е укривал в кошара край ботевградско село, Маринов заяви, че този сигнал е бил проверен, като е използван дори хеликоптер с камери за нощно виждане.

Дори депутатът Явор Нотев, който е от Ботевград, е подавал сигнал за Пелов, каза вътрешният министър Валентин Радев. По този сигнал също е работено, поясни той.

Малко по-късно депутатът Явор Нотев опроверга това твърдение като каза, че нито е имал, нито е подавал информация за Владимир Пелов.

"Ще има яснота по този случай след анализа. Аз вече знам много неща, не всичко е така, както изглежда на повърхността", допълни Радев.

По-късно днес той ще представи законопроекта за Движение по пътищата пред неправителствени организации и различни институции в Бургас.

Припомняме, застреляният Владимир Пелов избяга от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Тогава с него избяга и съучастникът му Радослав Колев, като двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната.

МВР веднага предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.

Според един от последните сигнали до полицията Владимир Пелов е бил забелязан в Ботевград. Заради сигнала на 2 юни в града беше проведена полицейска акция по издирването на затворника.

На 17 май до президента и омбудсмана беше изпратено писмо от затворника. В осем страници Пелов описал мотивите си да избяга от затвора. Твърдял, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това предизвикало бягството.

Късно вечер на 5 юни, сряда, избягалият затворник Владимир Пелов беше застрелян в Ботевград. Той беше намерен мъртъв, застрелян с три куршума. Тогава до него беше намерен и Марио Панчев, известен под прякора Големия, който също беше прострелян, с два куршума. На мястото на престрелката властите откриха 3 пистолета и 7 гилзи. Според полицията Панчев е застрелял Пелов, а Пелов се опитал да убие Панчев.

Мотивите за сега се изясняват. Водещите версии - разчистване на стари сметки и бизнес отношения или отмъщение. Човек, познавал и двамата, заяви, че Панчев е бил един от главните свидетели по делото срещу Пелов, заради което последният бил преместен от домашен арест в Централния софийски затвор. За това Пелов се опитал да си отмъсти и да убие Панчев.

Излезе и твърдението, че между Пелов и Панчев имало вражда заради жена.

След престрелката в Ботевград имаше засилено полицейско присъствие. Следобед стана ясно, че разследващите са евакуирали жилищен блок в града, подозирайки, че в един от апартаментите се е укривал Пелов и че в жилището може да има взривоопасни вещества.

След обиск стана ясно, че в апартамента наистина е имало експлозиви, което наложи те да бъдат обезвредени от антитерористите.

Простреляният Марио Панчев е настанен в "Пирогов". Лекарите са направили животоспасяваща операция на пострадалия. Въпреки това Панчев е в критично състояние.

Междувременно стана ясно, че е имало акция срещу наркотиците в Ботевград часове преди там да прострелят смъртоносно Пелов.