Склад за продажба на тютюн за наргиле без платен акциз откриха митничари от Бургас.

До склада митничарите се стигнали след като са проследили обяви в интернет за продажба на тютюневи изделия от фирма с адресна регистрация в Бургас. Фирмата обаче нямала издадено разрешително за такава търговия по Закона за акцизите и данъчните складове.

Митнически служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" към Митница Бургас посещават като „клиенти" нает от фирмата склад за търговия на едро в Бургас. Складът е за сувенири, играчки, домашни потреби.

Те забелязват обаче, че на отделни рафтове в склада са изложени с етикети и цени опаковки тютюн за наргиле с различни аромати.

След това извършват контролна покупка на търговско количество от предлагания тютюн за наргиле. Продавачът в склада им доставя 100 кутии тютюн за наргиле без български акцизен бандерол. При последвалата митническа проверка, митническите служители откриват в склада общо 420 кутии тютюн за наргиле в търговски опаковки по 50 грама -всички без акцизен бандерол, с аромат на ябълка, мента, лимон, банан, диня и др.

Иззетото количество тютюн за наргиле без акцизен бандерол е с общо тегло 21 кг. Взети са проби за лабораторен анализ. Работата по случая продължава.

Фирмата подлежи на имуществена санкция по Закона за акцизите и данъчните складове-  двойният размер на дължимия акциз за иззетия тютюн, който в случая е 6 384 лв.