От "Правосъдие за всеки" настояват за среща с президента Румен Радев за съдебната реформа.

Припомняме, че преди седмица държавният глава проведе разговори с тримата големи- председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд - Лозан Панов и Георги Колев, както и с главния прокурор Сотир Цацаров.

Румен Радев се среща и с главния прокурор Цацаров

Румен Радев се среща и с главния прокурор Цацаров

Срещата е от поредица срещи, предвидени от държавния глава

"В предизборната кампания Румен Радев адресира "Правосъдие за всеки", като спомена, че ще се срещне с нас. Настояваме да имаме такава среща с него", заяви пред News.bg Петър Кънчев от ръководството на Инициатива "Правосъдие за всеки".

Радев поговори първо с шефа на ВАС за съдебната реформа

Радев поговори първо с шефа на ВАС за съдебната реформа

Първата от планирана поредица от срещи

Той бе категоричен, че ще настояват държавният глава да чуе и гражданите. Възнамеряват да представят пред него исканията си и становище какво се случва в момента, а също какво може да се направи.

Прокуратурата извън съдебната власт, поиска Панов

Прокуратурата извън съдебната власт, поиска Панов

На среща с президента Радев, Панов настоя за започване на консултации за ВНС

От "Правосъдие за всеки" организираха Марш за европейско правосъдие пред Съдебната палата в София. Формалният повод е датата 14 юли, на която се навършват четири години от големия протест срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Кънчев, обаче, поясни, че организацията, която представлява, е фокусирана основно върху неслучилата се съдебна реформа.

Той подчерта, че от 2015 г. са представили 7 предложения за съдебна реформа, които ако бъдат реализирани - като промени в Конституцията и в законите, съдът би бил по-независим, а прокуратурата по-отчетна и по-работеща. Тези предложения не бяха приети от предишното народно събрание.

Според Кънчев конфигурацията в настоящия Парламент е такава, че се състои от партии, които нямат интерес да извършват съдебна реформа. "Твърдим го това, предвид и назначаването на г-жа Цачева като министър на правосъдието, заявила, че тя е приключила. Явно няма намерение да върши такава реформа в своя мандат", коментира той.

По думите му, в момента са на дневен ред всякакви други теми, но никой не се занимава с това, което се случва във ВСС и в прокуратурата. "Считаме, че нещата там вървят все по-зле и няма данни от политическата класа, че има намерение да промени нещо", заяви Кънчев.

От "Правосъдие за всеки" са формулирали искания, които представят на днешния марш за европейско правосъдие. Те ще ги внесат в деловодствата на съответните институции и ще настояват те да се ангажират. Администрацията на президента Румен Радев е една от тях. Според "Правосъдие за всеки" освен срещите с тримата големи, е редно държавният глава да вземе предвид и становището на гражданското общество.

"Ще искаме това, което сме настоявали до сега, да се случи и реформа наистина да има", каза Кънчев. Едно от исканията им е да има прозрачен избор на ВСС.

Спускат ли се кандидатурите за ВСС, питат от Правосъдие за всеки

Спускат ли се кандидатурите за ВСС, питат от Правосъдие за всеки

От инициативата искат съдиите да гласуват с хартиени бюлетини

"Случаят с листчето, "окръжното" за избора на Върховия административен съд - всички тези скандални неща, които се случват там, трябва да бъдат променени", подчерта той.

Съдия потвърди за подготвян списък с кандидати за ВСС

Съдия потвърди за подготвян списък с кандидати за ВСС

Кандидатът за ВСС пита защо подкрепата не е била по-открита

Кънчев обърна внимание и на съмнението за електронното гласуване за избор на професионална квота във ВСС. Искали са да се провери, но не се е случило.

Настояват още президентът да използва правото си на конституционна инициатива и да внесе предложенията им за промяна на Конституцията в глава "Съдебна власт".

До министъра на правосъдието апелират да има по-активна роля и да прави предложения за изменения в законодателството, с цел да се реализира съдебната реформа.

ЕК питат ВСС за международен мониторинг

ЕК питат ВСС за международен мониторинг

От ВСС отговарят, че следващият състав ще е по-представителен

Исканията на "Правосъдие за всеки" ще могат да бъдат подписани от участниците в марша и да бъдат внесени в президентството, в народното събрание, в правосъдното министерство.

Запитан за перспективите относно новия състав на ВСС, Кънчев подчерта, че за първи път в най-новата ни история има възможност за съдийско самоуправление - т.е съдиите сами да номинират представители и да ги избират.

"Считаме, че това е една възможност, която има силни опити да бъде опорочена, а именно да се представя спуснат кандидат от сега действащия ВСС, така че той да се представи отново в новия му състав", изложи опасенията си той и допълни, че има опити да се влияе върху свободата на избора или тайната на вота.

По думите му, има много добри кандидати. "Ние не знаем доколко тези опити на статуквото да се самопроизведе ще бъдат успешни, но такава опасност има и в следващите 5 години отново да бъдем свидетели на това, което ВСС произвежда - а то е скандал след скандал и усещане за липса на справедливост", заключи Кънчев.

Той обърна внимание на това, което гражданите адресират - а именно, че няма усещане за справедливост и третата власт е "буквално блокирана и не работи".