Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно прие декларация по повод твърдения за нарушаване на Конституцията на Република България, за отказ на Прокуратурата на Република България да изпълнява законово установените ѝ правомощия и обслужване на политически интереси.

Ние, членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - избрани пряко от българските прокурори и следователи, и от 44-то Народно събрание на Република България, заявяваме пред българското общество, че няма да допуснем Прокуратурата на Република България, да бъде въвлечена в институционални скандали, политически противопоставяния и сблъсъци между представители на държавната власт, парламентарно и непарламентарно представени политически партии, формации и други субекти, заявяват в деклрацията си от ВСС.

По думите им за пореден път сме ставали свидетели как лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България, отправят от позицията на своя пост, внушения и обвинения към прокуратурата, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи.

Борисов: Прокуратурата угажда на Радев

Борисов: Прокуратурата угажда на Радев

Вече всички са доволни, казах каквото знам, подчерта премиерът

Магистратите подчертават, че без факти и и доказателства, в публичното пространство продължават да се отправят твърдения и квалификации, свързани с дейността на държавното обвинение, и произтичащи от взаимоотношенията между представители на държавната власт. 

От ВСС напомнят, че при наличие на факти и доказателства, че определени прокурори нарушават конституционно установените си правомощия, следва да бъде сезиран съответния компетентен орган - Инспекторатът към Висшия съдебен съвет.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява категоричната си подкрепа към прокуратурата и за пореден път отправя апел съдебната власт да не бъде превръщана в залог на политически амбиции и междуличностни отношения, пишат още в декларацията си магистратите.

Декларацията ще бъде изпратена на Европейската комисия, на представителството на Европейската комисия в България, на посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания в България.

За Радев прокуратурата все повече се очертава като политически играч

За Радев прокуратурата все повече се очертава като политически играч

По думите му държавното обвинение давало тон за погазване на закона