В събота, около 17:20 часа, на спешния телефон 112 е подаден сигнал за намерена метална сфера в района на Тузлата край Балчик. Сферата, изработена от неръждаема стомана, има диаметър около 30 сантиметра и е открита на 5 метра от морския бряг, на около половин километър от пречиствателната станция, съобщи Радио Варна.

След проведен оглед и проверка от страна на съответните органи, е установено, че предметът не е взривоопасен и вероятно става дума за ускорител на ракета.

Предметът е бил иззет и транспортиран за съхранение във Военноморска база - Варна.

От Общинския съвет за сигурност отправиха предупреждение към гражданите: при откриване на подобни или други неизвестни предмети, е необходимо да се избягва директен контакт, да не се докосват и да се подава незабавен сигнал на телефон 112.

Припомняме, че на 18 септември край Тюленово, община Шабла, бяха открити останки от дрон с невзривен боеприпас.

Съби Събев не разбира политическата истерия и медийния шум за един дрон с 82 мм боеприпас

Съби Събев не разбира политическата истерия и медийния шум за един дрон с 82 мм боеприпас

Няма значение какъв е дронът - украински или руски

По два сигнала за невзривени боеприпаси действаха днес и военнослужещи от Сухопътните войски, съобщават от Министерството на отбраната (МО).

Екип от състава на Втора механизирана бригада иззе ръчна граната, тип бухалка, открита в пресъхнал канал на ул. "Братя Жекови" в Стара Загора. Боеприпасът ще бъде унищожен в понеделник.

Специализиран екип за обезвреждане на боеприпаси от състава на Трето бригадно командване унищожи днес 72 мм артилерийски снаряд с взривател. Боеприпасът е бил открит при дейности в селскостопанска постройка в село Лютаджик, област Враца. Унищожаването е извършено при спазване на всички мерки за безопасност на полигон "Бутов дол".