Магистратите от Административния съд в Бургас отложиха делото за плажа в парк Росенец за 21 април, съобщи БГНЕС.

Причината е липсата на експерти, които да извършат назначените от съда две експертизи- геодезическа и техническа. Те трябва да установят дали има плаж пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган или това е земеделска земя. От БАН са съобщили, че не разполагат с геолог. Търсят геолог от СУ "Климент Охридски".

Рибари в Бургаско излязоха на мълчалив протест

Рибари в Бургаско излязоха на мълчалив протест

Те отказват да ги употребяват политически

Към момента Върховният административен съд не е разглеждал по същество нито едно от трите дела, свързани с казуса парк "Росенец", а се е произнесъл единствено по допустимостта на жалбите.

Припомняме, на 11 юли 2020 г. симпатизанти на ДПС плажуваха масирано на "Росенец". Това се случи след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и негови привърженици, които се опитаха да плажуват там и да поставят българското знаме, бяха грубо избутани от охранители на НСО, а българският трикольор беше съборен на земята от охранителите.

На 28 юли стана ясно, че пътят към плажа на "Росенец" се връща на община Бургас.

На 4 август официално плажът в Росенец вече беше със свободен достъп.

На 20 август Община Бургас издаде 5 констативни акта за незаконни обекти, разположени край имота в парк "Росенец", обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

На 1 ноември имаше пореден протест в парк "Росенец", този път с фотоизложба.

Адвокатът на фирмата, приближена до Ахмед Доган, - Иван Цанев обясни, че неговите клиенти имат собственост там. "Тази собственост се засяга - тя попада на територията на плажа. Всички знаем, че на територията на плажа не може да има сграда и е нормално да възразим", обясни Цанев.

По думите на адвоката на службата по кадастър Цена Вичева, становището на кадастъра е, че това е плажна ивица. "Ние сме го нанесли като съществуващ плаж и заповедта е факт", каза Вичева.