Заместник-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов обяви, че ако протестите на затворниците срещу проектозакона за амнистията продължат, той ще бъде изцяло оттеглен и няма изобщо да влиза в сила.

Припомняме, че снощи в Софийския затвор близо 150 лишени от свобода отказаха да се приберат в килиите си след вечерната проверка.

Те настояват Законът за амнистията да засегне всички рецидивисти, а не само онези, на които им остават три месеца до изтичане на присъдата, уточняват от БНР.

В същото време заместник-министър Бонгалов посочи, че към момента протестът в Софийския затвор протича цивилизовано. Той обаче бе категоричен, че въпросът за Закона за амнистията подлежи на дебат в гражданското общество, а лишените от свобода не са част от него.  

Междувременно стана ясно, че и в Пазарджишкия затвор стотина души, лишени от свобода, са отказали да се явят на работа. По думите на директора на затвора Веселин Коцев той лично нямал информация затворниците да са обявили гладна стачка, така, както било съобщено в някои медии.
Коцев уточни също, че за 11.00 часа е насрочена среща между затворниците и ръководството на затвора.