Софийският апелативен съд върна на прокуратурата за трети път делото за катастрофата край Своге. При инцидентът преди пет години загинаха 20 души след преобръщане на автобус, съобщава Нова телевизия.

Подсъдими за катастрофата са шофьорът на автобуса Григор Григоров и още пет лица, имащи отношение към ремонта на въпросния участък край Своге.

Магистратите посочват, че по време на разследването са допуснати процесуални нарушения, които трябва да бъдат отстранени, преди делото да бъде внесено в съд.

Апелативният съд върна делото за катастрофата край Своге на прокуратурата

Апелативният съд върна делото за катастрофата край Своге на прокуратурата

Трябва да се отстранят грешки, допуснати в обвинителния акт

За първи път делото беше внесено в съда през февруари 2021 година. От прокуратурата тогава поясниха, че материалите по делото са събрани в 277 тома, разпитани са над 100 свидетели, има и заключения на 24 вещи лица.

104-ма са конституирани в качеството на пострадали.

Шофьорът Григор Григоров бе привлечен като обвиняем за това, че на 25 август 2018 г. при управление на автобуса е причинил смъртта на 20 души и телесни повреди на други 10 вследствие на катастрофата. Другите подсъдими - изпълнителен директор на "Трейс Своге", служители на фирмата, шеф на дирекция в АПИ и член на екипа за строителен надзор на фирмата "Пътконсулт 2000", на която е била възложена дейност по строителен надзор при ремонт на пътя, са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост.