Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви пред журналисти преди началото на заседанието на ресорната парламентарна комисия, че ще внесе предложението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев във всеки един момент - до часове. Тя уточни, че това ще стане през настоящата седмица, но не каза дали ще е днес, утре или в други ден.

"Това ни е нагласата, знаете каква е ситуацията с Украйна, така че дайте ни необходимото административно време, но се движим така", коментира Йорданова и настоя да се говори на съответния етап на процедурата.

Йорданова обясни, че когато бъдат внесени мотивите за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор във ВСС, тогава и ще ги коментира. На 25 февруари преписката от ВАС е изпратена към ВСС за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, ще се проследи движението ѝ и ще бъде насрочено заседание по въпроса, допълни Йорданова.

Йорданова: В следващите дни ще представим на ВСС предложението за прекратяване мандата на Гешев

Йорданова: В следващите дни ще представим на ВСС предложението за прекратяване мандата на Гешев

Приключва формалната част от подготовката на предложението

Тя поясни, че има тълкувателно решение на ВАС и в случаите, когато се връща преписка след отменен отказ на административния орган, определението на ВАС не подлежи на обжалване. От същото производство има произнасяне относно жалба на БОЕЦ, като жалбата е приета за недопустима, добави правосъдният министър.

"Следим внимателно, буквално ежедневно съответната документация, за да можем да реагираме максимално своевременно", каза Йорданова.

Тя увери, че не води война или битка с календара, а иска да се извървят процедурите.

Относно разкритата група за шпионаж, с която се похвали главният прокурор Иван Гешев в "Туитър", Йорданова заяви, че в прокуратурата работят и много професионалисти с високи качества. Тези прокурори независимо дали работят в рамките на специализирана прокуратура или друга такава, те ще продължават да изпълняват своите функции и задачи. "Аз не съм руски шпионин", категорична бе Йорданова.

Тя добави, че не се е отказала и от закриването на специализираните съд и прокуратура, както и за отмяна на кариерните бонуси на членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС. Йорданова очаква съвсем скоро да бъде насрочена Комисия по конституционни и правни въпроси и въпросът да бъде разгледан на първо четене.

Надежда Йорданова внесе в МС предложението за закриване на спецправосъдието

Надежда Йорданова внесе в МС предложението за закриване на спецправосъдието

Предлага се и отмяна на "кариерните бонуси" за членовете на ВСС

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе за разглеждане от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Стоименов Гешев на основание чл. 175, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

Като основна причина за този акт се изтъква системното нарушение на изпълнението на служебните задължения от страна на обвинител номер едно и накърняването на престижа на съдебната власт.

В мотивите предоставени на ВСС се изтъква, че изложените в предложението обстоятелства обосноват извод, са налице осъществени действия и допуснати бездействия от главния прокурор, които представляват основания по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията за освобождаването му от заеманата длъжност.

Ако Пленума на Висшия съдебен съвет реши, че са налице нарушения може да направи предложение до президента за освобождаването на главния прокурор от заеманата длъжност.