Делото „Октопод" официално тръгна в спецсъда, като първото заседание обаче продължи едва няколко минути. Все пак те се оказаха достатъчни, за да падне едно от обвиненията срещу Алексей Петров.

Защитата му поиска от съда да се прекрати производството срещу бившата барета в частта по обвинението за рекет спрямо Валентин Шотев. Мотивите на адвокатите са че престъплението, в което е обвинен Петров, датира като извършване от началото на септември 2000 г. По думите на юристите вече е изтекъл 15-годишният срок, който законът дава за наказателно преследване.

Преди това: спецпрокурор Светлозар Костов си направи самоотвод. Още...

Самият Алексей Петров увери съда, че няма притеснение за благополучния за него изход от съдебно дело и по това обвинение, а единственият му мотив да иска прекратяване е именно изтеклата давност на престъплението.

Спецмагистратите се произнесоха в полза на искането на защитата, като постановлението им не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в рамките на 15 дни.

Именно за да могат заинтересованите страни да обжалват това решение, спецмагистратите се видяха принудени да отложат делото „Октопод".

Поради натоварения график на всички адвокати бяха насрочени дати за разглеждане чак в началото на месец декември, като тепърва съдиите ще се уточнят с всички юристи за това, дали в графика им не може да се намери възможност и за заседание в началото на ноември.