Днес делото за "Царските конюшни" не тръгна и беше отложено за 11 октомври, съобщава БГНЕС. Очаква се тогава да бъдат разпитани свидетели.

Процесът е срещу областния управител на Софийска област Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавните имоти Юлия Цекова.

Това е поредното отлагане на делото, след като в началото на годината обвинителният акт по него бе върнат на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения, а през август отново имаше фалстарт заради планирания годишен отпуск на адвокатите на Пенев, които отсъстваха от пленарната зала.

Припомняме, Веселин Пенев бе обвинен за сделката с "Царските конюшни" през 2016 година като областен управител на София по време на второто правителство на Бойко Борисов. Тогава от БСП настояваха и за оставката на вътрешния министър Бъчварова.

Върнаха на прокуратурата делото за продажбата на Царските конюшни

Върнаха на прокуратурата делото за продажбата на Царските конюшни

Заради процесуални нарушения

След избухването на скандала Пенев си подаде оставката. Заедно с него пред съда застава и оценителя Юлия Димитрова-Цекова за това, че е дала невярна оценка.

Спрямо Веселин Пенев са повдигнати две обвинения. Първото е за умишлена безстопанственост - за това, че не е положил достатъчно грижи за стопанисването на повереното му имущество - бюджетни средства на Софийска област и на държавата за общо 118 439,20 лева, както и за държавен имот, в резултат на което са настъпили значителни вреди.

Второто обвинение е за това, че съзнателно е сключил три неизгодни сделки от името държавата. Той продал държавната част от "Царските конюшни" по занижени цени - за сумата от общо 658 870 лв. без ДДС, при обща пазарна стойност в размер на 10 989 000. С действията си той е ощетил държавата с 10 330 130 лв.

Пореден фалстарт на делото за "Царските конюшни"

Пореден фалстарт на делото за "Царските конюшни"

Адвокатите на Веселин Пенев са в отпуска

От своя страна Юлия Цекова е обвинена за това, че в качеството си на лицензиран оценител дала неверни оценки за определяне пазарната стойност на три недвижими имота в центъра на София, възложени й от областния управител на област София. От това произтекла щета за държавата в размер на 10 330 130 лв.

В началото на годината зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че Столичната община иска Царските конюшни да станат национален паметник. Той обяви това намерение по време на проверка на работата по укрепването на сградите. Ремонтът се наложи, след като през лятото на 2018 година една от постройките почти изгоря, след като покривът й се запали. Според различни мнения сградата е била запалена умишлено.