Специализираният наказателен съд върна обвинението срещу бившия областен управител Веселин Пенев и лицензирания оценител Юлия Димитрова-Цекова на прокуратурата. Мотивът е допуснати процесуални нарушения. Решението на съда може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд в 7-дневен срок.

Бившият областен управител е обвинен заради сделка с Царските конюшни, причинила щета в размер над 10 млн. лв. - формирана от разликата между реална и продажна стойност на имота.

Пенев е обвинен и за умишлена безстопанственост и настъпили вредни последици и за областната управа и за държавата.

Делото за продажбата на Царските конюшни не тръгна

Делото за продажбата на Царските конюшни не тръгна

Обвинен е бившият областен управител Веселин Пенев

Припомняме, именно след избухването на скандала с Царските конюшни, Пенев си подаде оставката. Той бе номинация на Реформаторския блок, част от предишното правителство на Бойко Борисов.

Имотът е близо 7.5 дка и е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева. Той е бил разделен на три части, за да се намали продажната стойност на всяка една от тях, а така се избягвало и задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет.

На 11 януари тази година зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че Столичната община иска Царските конюшни да станат национален паметник. Той обяви това намерение по време на проверка на работата по укрепването на сградите. Ремонтът се наложи, след като през лятото на 2018 година една от постройките почти изгоря, след като покривът й се запали. Според различни мнения сградата е била запалена умишлено.

Премиерът иска проверка на сделката за "Царските конюшни"

Премиерът иска проверка на сделката за "Царските конюшни"

Вчера областният на София Веселин Пенев твърдеше, че сделката била законна

Юлия Димитрова-Цекова е обвинена, че като лицензиран оценител е дала невярна оценка и заключение за определяне пазарна стойност на оценяваното недвижимо имущество, което е частна държавна собственост. От това са произтекли значителни щети за българската държава.

По време на разпоредителното заседание съдът не уважи предявените граждански искове от Министерство на финансите.