Близо 40 000 фенове на ЦСКА и "Левски" изпълниха Националния стадион "Васил Левски в столицата.

Пълен паритет има що се отнася до бройката на привържениците и на двата отбора, като билетите за футболната среща бяха изкупени още в първите дни, след като бяха пуснати в продажба.

Агитките на двата отбора започнаха да се събират още от обяд - армейските" фенове основно в района около езерото "Ариана" и ул. "Цар Иван Асен II", докато поддръжниците на синия тим са концентрирани около ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Драган Цанков". "Сините" фенове също организираха шествие до стадиона, блокирало за кратко жълтите павета.

Към момента няма регистрирани сериозни инциденти. Няколко хиляди са командированите от провинцията полицаи, които следят обществения ред в столицата. За неделния ден бяха планирани и няколко протеста, които обаче не бяха проведени, поради което полицейското присъствие е още по-засилено.

Извършват се като и рутинни проверки, така и засилени такива на входовете на стадиона за пиротехника и други опасни предмети. Концентрация има и на патрули на КАТ по входните артерии на София.

По традиция, по настояване на полицията мачовете между ЦСКА и Левски се изтеглят по-рано в следобедните часове, вместо вечер. Причината - според органите на реда това намалявало риска от сблъсъци на по-агресивни групи от фенове след срещата. Освен това - винаги привържениците на единия от отборите винаги се пускат от стадиона по-рано, докато на противниковия тим се задържат, отново поради същите причини.

На полувремето на срещата заради провокация от феновете на Левски няколко десетки привърженици на ЦСКА нахлуха на пистата на стадиона, но до сблъсък между двете агитки не се стигна заради бързата намеса на полицията.

Стигна се обаче до импровизирани артилерийски обстел между левскари и цесекари от секторите Г и В с фойврерки. Пострадали няма засега.

От МВР потвърждават, че не са регистрирани сериозни инциденти и не са допуснати груби нарушения на обществения ред в столицата преди началото на финала за Купата на България.

Столичната полиция е предприела мерки за обезпечаване на реда и сигурността в града. Посетителите на мача са проверявани на изградените в района на стадиона контролно-пропускателни пунктове.

Преди футболната среща в района на Орлов мост възникнало спречкване между двама фенове на "Левски" и "ЦСКА", което полицията успяла да прекрати бързо. Единият от мъжете е отведен в районното полицейско управление, а другият е откаран за преглед в болница.

Протести, футболен мач, полумаратон и велошествие блокират София

Протести, футболен мач, полумаратон и велошествие блокират София

Ето каква ще бъде организацията на движението

Часове преди това са подадени сигнали за два инцидента на АМ "Тракия". По първоначални данни в първия случай фенове на отбор, които пътували в автобус, са хвърляли в района на бензиностанция предмети по стъклата на три автобуса, в които са се придвижвали запалянковци, подкрепящи противниковия тим. Няма пострадали. В последствие автобусите са установени от полицията в района на Ихтиман.

При втория случай, след като трима привърженици на един от отборите, пътуващи в автомобил, спрели на пътна отбивка, от три други автомобила изскочили противникови фенове, отмъкнали им мобилен телефон и ключовете от колата и потеглили

Работи се установяването на извършителите на двете престъпления.

СДВР иска Фандъкова да помисли иска ли 4 протеста и 3 спортни събития в един ден

СДВР иска Фандъкова да помисли иска ли 4 протеста и 3 спортни събития в един ден

Предлагат да се възползва от законовата възможност да забрани застрашаващи реда мероприятия

От МВР припомнят, че освен провежданото дерби, през днешния ден на територията на столицата се състояха още две спортни мероприятия - полумаратон "Run for Europe"и велошествие "София кара велосипед". От страна на СДВР е създадена организация за обезпечаване сигурността на гражданите и на участниците в проявите. Преди, по време и след провеждането им полицейските служители са следили за реда и за недопускането на инциденти и за осигуряване на безопасността на движението, което при възникнала необходимост е спирано по маршрутите и възстановявано поетапно.

По-късно БНР съобщи, че 12-годишно дете е пострадало от хвърлен предмет на Националния стадион "Васил Левски". Сигнал за случая е подаден в Спешна помощ около 18:30 часа. На място е изпратена линейка, а детето е откарано в спешната болница "Пирогов" с контузия на главата.

Националното радио информира също, че пострадалият при спречкване между фенове на "Орлов мост е със счупен нос и фрактура на крака.

В Спешна помощ са постъпили общо 8 сигнала за инциденти с фенове преди мача.

По информация на полицията 12-годишното дете е пострадало от хвърлено пиротехническо изделие. Преди футболната среща за притежание на пиротехника са били задържани двама души. Те са били хванати при проверките на контролните пунктове в района на стадиона.