От Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да изпратят свои представители в работната група, която ще обсъжда евентуална промяна в Наказателния кодекс, свързана с текста за неизбежната отбрана. Това стана ясно от съобщение на ВСС, публикувано на техния сайт.

Срещу подобни законодателни промени се обявиха и главният прокурор Сотир Цацаров, и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Предложението за корекции в текстовете за неизбежна отбрана бе прието по време на вчерашното заседание на Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов нареди на вътрешния и на правосъдния министър - Валентин Радев и Цецка Цачева, много внимателно да обмислят съществуващата нормативна база и да направят предложения.

Бойко Борисов: Кражбата е кражба, не е отнемане

Бойко Борисов: Кражбата е кражба, не е отнемане

Премиерът иска неемоционално, а разумно уточняване на неизбежната отбрана

Поводът за това дойде след като пловдивски лекар застреля мъж, отишъл да краде в гаража му, а в няколко града бяха организирани протести с искане лекарят да бъде пуснат от ареста.

Поканата за участие в работната група, която подготвя промени в института за неизбежна отбрана беше отхвърлена от мнозинството във ВСС. Въпреки че се разделиха при гласуването, главният прокурор и съдия номер едно бяха еднакво критични към корекции по спешност в Наказателния кодекс, информира БНР.

Близките на д-р Димитров отричат фактите на прокуратурата

Близките на д-р Димитров отричат фактите на прокуратурата

Ножът бил от барбекюто в двора

По думите на главния прокурор Сотир Цацаров пpoмeни в НК бeз yчacтиeтo нa aĸaдeмичнaтa миcъл са "гoлям aбcypд". Той бе категоричен, че няма да прати прокурори в работната група.
Председателят на ВКС Лозан Панов упрекна изпълнитeлнaтa влacт в "aбcoлютнo пocлeдoвaтeлнa нeпpeдвидимocт пo oтнoшeниe нa зaĸoнoдaтeлcтвoтo", но настоя ВСС и съдът дa изпpaтят пpeдcтaвитeли, за да изразят нecъглacиe c "пpибъpзaни, нeoбмиcлeни и нeмoтивиpaни "peмoнти".