Пациенти с трансплантирани бъбреци не искат да бъдат лекувани с ново лекарство, спечелило търг в Министерството на здравеопазването.

Това заяви по време на пресконференция днес секретарят на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели Иван Димитров, цитиран от zdrave.net.

Той обясни, че става въпрос за чешки генеричен имуносупресор, който не се използва никъде в Европа, освен в една чешка клиника.

Според него медикаментът бил опасен и ако българските пациенти започнат да го приемат ги чакали усложнения и дори смърт.

Димитров добави, че в момента асоциацията му води разговори с МЗ по въпроса. Исканията на пациентите били да бъдат лекувани с оригинални имуносупресори.

Димитров коментира, че през последните години държавата е занемарила грижите за пациентите с бъбречни заболявания. Той посочи, че през 2007 г. са били извършени едва 17 трансплантации на бъбреци, а чакащите са близо 1000.

Това означава, че страната ни няма изградена политика за донорство и трансплантации. Същевременно около 3000 души на хемодиализа се третирали със стари апарати, което влошавало лечението им.

Апаратите не били подновявани през последните 6-7 години. Трагично било и положението с профилактиката и първичните изследвания за откриване на болестта, каза Димитров.