Петима от подсъдимите по делото "Килърите 3" са осъдени на затвор, съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС). Решението не подлежи на обжалване и протест.

Окончателното решение на ВКС е с № 149/18.09.2019 г. То отменя въззивното решение от 07 февруари 2019 г. на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) само в частта подсъдимият Борислав Николов да е извършил престъплението по чл. 321 от НК (за организиране и ръководене на организирана престъпна група) при наличието на квалифициращия признак "групата да е създадена с користна цел". Съдът оправдава Николов само по този квалифициращ признак. Магистратите оставят в сила въззивното решение за останалите му атакувани части.

Магистратите от ВКС осъдиха Милчо Петров на 10 г. "лишаване от свобода", Васил Василев - 5 г. затвор, Иван Цветков - 3 г. затвор, Калоян Томов - 3 г. затвор. Димитър Начков е с условна присъда - 1 г. затвор, отложено с изпитателен срок от 4 години.

По изпълнението на тези присъди във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия.

Делото е образувано по протест и жалби срещу решението на Апелативния Спецсъд (АСНС), с което е изменена присъдата на Специализирания наказателен съд. 

Спецсъдът постанови затвор за шестима от „Килърите 3”

Спецсъдът постанови затвор за шестима от „Килърите 3”

С най-тежка присъда е Милчо Петров...

Според първоначалната присъда Милчо Петров е признат за виновен по обвинението за убийство и за ръководене на организирана престъпна група (ОПГ) и участие в нея. Групата е била въоръжена. Петров е осъден е на 18 г. затвор за първото престъпление и на 7 г. за второто, като съдът е определил едно общо най-тежко наказание - 18 г., увеличено на основание чл. 24 от НК на 20 г. "лишаване от свобода".

Васил Василев (бащата на Райко Кръвта - б.р.) е признат за виновен за ръководене на въоръжена ОПГ. Към това обвинение има и за държане на огнестрелно оръжие без разрешение, като за първото престъпление е осъден на 7 г., а за второто на 2 г. затвор.

Борислав Николов е признат за виновен за участие във въоръжена организирана престъпна група и е осъден на 2 г. затвор.

Иван Цветков е признат за виновен за участие в организирана въоръжена престъпна група и е осъден на 3 г. затвор.

Димитър Начков е признат за виновен за участие във въоръжена ОПГ и е осъден на 1 г. затвор.

Калоян Томов е признат за виновен за участие в ОПГ, която е била въоръжена, и осъден на 3 г. и 3 м. затвор.

Йордан Костадинов, Георги Георгиев, Евгени Миленов, Марио Арнаудов и Мартин Николов са оправдани по обвинението за участие в ОПГ.

Мария Василева е оправдана по обвинението за държане на огнестрелно оръжие без разрешение.

С решението си Апелативния Спецсъд се променя тази присъда. Апелативният Спецсъд оправдава Василев, Петров, Цветков, Начков и Томов по обвинението престъплението по чл. 321, ал. 3 от НК да е извършено при квалифициращия признак ОПГ да е създадена с користна цел.

Прекратено Борислав Николов, Йордан Костадинов и Георги Георгиев за участието им в ОПГ наказателното производство е прекратено. Василев е признат за невинен да е ръководил ОПГ заедно с друг. Подсъдимите Петров, Цветков, Томов и Начков са признати за невиновни в това групата да е ръководена в периода 12 октомври 2005 г. - 23 септември 2007 г. от Василев.

С решението е намален размерът на наказанието затвор на част от подсъдимите: на Василев - от 7 на 5 г.; на Петров - от 18 на 10 г. на Томов - от 3 г. и 3 м. на 3 г. Наложеното на Начков наказание от 1 г. затвор е отложено с изпитателен срок от 4 години.

В решението са изложени мотивите на върховните съдии, които не приемат различни твърдения за нарушения на процесуалните правила.

Припомняме, още през август 2013 главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза, че "Килърите 3" най-вероятно стоят зад убийството на боса на ВИС 2 Георги Илиев. По думите му новите килъри са заподозрени за убийството на Георги Илиев.

Групата е действала в периода от 2005 до 2010 година. Тя се е занимавала с поръчкови убийства, черно тото, наркоразпространение и лихварство. Близо преди седмица бяха задържани осем души - седем перничани и един от Кюстендил, сред тях - и настоящият лидер на групата.