Твърдението, че съм приятел с Младен Михалев Маджо е толкова вярно, колкото, че нося бели чорапи. Аз такива нямам.

Така министърът на вътрешните работи Румен Петков коментира, появили се в средствата за масова информация твърдения, че е в близки отношения със скандално известния Маджо.

Припомняме, Петков се яви на заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Вътрешният министър уточни, че на 9 май 2007 г. е получено писмо от зам.министъра на правосъдието Димитър Бонгалов, който е поискал съдействие от МВР във връзка с анонимна заплаха за живота на важни свидетели по делото за убийството на бай Миле и на Маргините. Зам.-министър Бонгалов е поискал засилена охрана на Съдебната палата за 16,17 и 18 май, като през тези три дни е трябвало тя да бъде проверявана непрекъснато за наличие на взривни устройства от служба ДОТИ.

Тогава се е взело решение, продължи министър Петков, да бъдат предприети нужните действия за охрана на трасето до съдебната палата на един от свидетелите, както и проверка на самата сграда.
Министър Петков уточни, че единият от свидетелите е Младен Михалев Маджо, на когото е бил осигурен ескорт до Съдебната палата и който е пътувал с личния си автомобил, като е влязъл с ескорт и в двора на Съдебната палата.

Вътрешният министър уточни, че в личния автомобил на Михалев не е имало служители на МВР.
Министърът на вътрешните работи подчерта, че е реагирал на сигнала незабавно, тъй като не е съществувало технологично време той да се провери. Петков добави, че действията по охраната на Съдебната палата са разпоредени от директора на СДП гл. комисар Румен Стоянов и възложени на служителите на СДП.

Министърът на вътрешните работи подчерта, че това е първият случай, при който от неговото ведомство е поискано такова съдействие за охрана на Съдебната палата и за охрана на свидетели.

Румен Петков определи действията на служителите по охраната на Съдебната палата като професионални спрямо направените разпореждания по отношение на фотографа на вестник „Експрес". Румен Петков уточни, че след като му е било направено предупреждение, фотографът от вестник „Експрес" е трябвало да се съобрази с него, защото са взети извънредни мерки за охрана на Съдебната палата, които изискват бързи реакции, а действия от подобен характер, които е извършвал фотографът, не винаги са безобидни.

Министърът на вътрешните работи уточни, че директорът на СДП гл.-комисар Румен Стоянов не се е явил на вчерашното заседание, тъй като не е бил извикан по надлежния ред, а и самата комисия няма такива правомощия. Петков посочи, че на днешното заседание е взето решение комисар Стоянов да се яви на следващото заседание и да предостави исканата от народните представители информация.


Министърът на вътрешните работи коментира и въпроса за изтичане на информация при разследването по делото „Топлофикация". Петков каза, че искане от прокуратурата за използване на специалните разузнавателни средства при разследването на аферата „Топлофикация" е постъпило в служба ДОТИ, която е към МВР.
Той уточни, че от МВР не е имало никакво изтичане на каквато и да била информация във връзка с разследване на делото „Топлофикация".

По думите на министъра не може да има теч на информация, защото собственик на информацията, получена при разследването със специални разузнавателни средства, е прокуратурата, а не МВР.