Влошено здравословно състояние на подсъдимия отложи с час началото на дело срещу наркобоса Огнян Атанасов, по-известен като петричкия Ескобар, и още петима души.

Атанасов бе доведен в залата на предишното съдебно заседание с белезници на ръцете и вериги на краката. Той изглеждаше зле - едва пристъпваше приведен, а ръцете му трепереха непрекъснато.

При днешното идване в съда Огнян Атанасов бе в инвалидна количка и съдебното заседание продължи с час закъснение.

Състав на СГС прие експертиза, изготвена от психиатър, психолог и съдебен лекар, от която става ясно, че състоянието на подсъдимия значително се е влошило през последните месеци и заболяването, от което той страда, в никакъв случай не е симулирано. Експертите заявиха пред съда, че Атанасов е в тежко психическо състояние, което протича прогресиращо.

Подсъдимият има нарушения в когнитивните функции и е със забавена реч и нарушена памет. Вещите лица посочват в заключението си, че е възможна и лека дезориентация и че страда от синдрома на Паркинсон и има увреждания на мозъка. Това състояние обаче не е пречка за адекватното му участва в съдебния процес.

Експертите препоръчаха продължителна терапия в лечебно заведение, извън местата за лишаване от свобода. Според тях обаче при тежката стресова ситуация, в която подсъдимият се намира, лечението не би имало необходимия ефект. Те препоръчаха Атанасов да се лекува в МВР-болница, където има необходимите условия за това.

Условията на задържане под стража влошават още повече здравословното му състояние, категорични са в преценката си лекарите. След изслушването на заключението на вещите лица и приемането на експертизата, съдебното заседание продължи с разпит на свидетели.

Владимир Георгиев разказа, че към момента на задържането на Огнян Атанасов, е бил полицай в сектор „Наркотици" и отговарял за Благоевградска област. Той посочи, че се е запознал с всички материали, разработки и разследвания, които касаят и дейността на подсъдимия като част от криминалния контингент.

По думите на Георгиев, Атанасов е ръководил организирана престъпна група с цел трафик и разпространение на наркотици, която действала основно на територията на Петрич и Сандански.

По-късно магистратите решиха да пуснат Атанасов под домашен арест, а при закрити врата бяха разпитани седем полицаи, които са участвали в разследването срещу наркобоса.

Припомняме, през ноември 2010 г. му е поставена диагноза - депресивно разстройство и вредна употреба на успокоителното транксен. Атанасов сънувал кошмари и отслабнал 40 кг.

Петричкият Ескобар беше задържан на 5 март 2010 г. с Антон Хаджийски, Васил Кръстев-Цульо, Марин Яръмов, Валентин Петров и Ангел Трайков. По-късно той бе обвинен като организатор на група за трафик на дрога.