След многочасово обсъждане на процедурните правила как да протече самото разглеждане на искането за отстраняване на Иван Гешев, това ще стане на 4 април, когато пленумът на ВСС ще се събере за да прецени дали предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова е допустимо.

При гласуването на самите правила обаче мнозинството намери са основателно половината от сигналите, с които Надежда Йорданова мотивира искането си, да отпадат, тъй като касаят случаи от период, преди Гешев да стане главен прокурор. Сред случаите, които ще отпаднат е включително и най-споменаваното от Надежда Йорданова - осъдителната присъда на съда в Страсбург от Баневи. Те осъдиха държавата заради думи на Гешев, но по времето, когато той беше зам.-главен прокурор и шеф на спецпрокуратурата. Другите казуси, които на практика няма да бъдат допуснати за обсъждане, са свързани с евродепутата Елена Йончева, с фирма "Жоси" и с отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев.

„Простото нищо“ на Гешев струва пари на всеки българи, ядоса се Надежда Йорданова

„Простото нищо“ на Гешев струва пари на всеки българи, ядоса се Надежда Йорданова

Делото е при докладчика

ВСС записва в правилата си, че ще преценява основанията за допустимост за разглеждане на предложението за нарушения, извършени в рамките на мандата. Това бе направено по настояване за уточнение на Атанаска Дишева, но напълно подкрепено от председателя на ВАС Георги Чолаков, според когото "няма правна и формална логика председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор да носят отговорност за действия, които са извършили, преди да встъпят в длъжност".

Дишева призова този текст от правилата да остане. Но главният прокурор й опонира. "Г-жа Йорданова и колегите, които стоят зад нея, са се насочили към студентските ми години. В случай, че този текст не отпадне, има опасност да отидем в по-ранни периоди, до гимназията и аз няма да мога да се защитя, защото нямам спомени от тези години", в типичния си стил каза той.

Иван Гешев за отстраняването си: От "правно нищо" до "просто нищо"

Иван Гешев за отстраняването си: От "правно нищо" до "просто нищо"

Не може да повярва, че това се случва в 21 век в страна членка и на фона на война

Според правилата процедурата ще се развие на няколко етапа. Първо ще има заседание на Пленума, на което ще се преценява допустимостта на предложението. Ако бъдат открити някакви нередности в предложението, ще се даде срок от 7 дни за отстраняването им. Ако искането бъде допуснато до разглеждане, след 7 дни ще се насрочва ново заседание на ВСС, на което вече дебатът ще е по същество като лицето, чието отстраняване се иска, има право на защита и може да се представлява от адвокат, съдия или прокурор. Тогава ще могат да се събират допълнителни доказателства, да се изслушат вещи лица и т.н. Ако се стигне до събиране на нови доказателства, ВСС ще дава седемдневен срок на страните да се запознаят с тях и после отново ще обсъжда случаите.

Решението за освобождаване се взема със 17 гласа "за".

Христо Иванов: Хватки, трикове и мацаници, но да не падне косъм от главата на Гешев

Христо Иванов: Хватки, трикове и мацаници, но да не падне косъм от главата на Гешев

Това заяви пред News.bg съпредседателят на "Демократична България"