По-бърза реакция на произшествия обещават от пожарната.

На пресконференция в сградата на "Гражданска защита" в кв. "Дианабад" експерти от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) представиха данни за изпълнението на проект за подобряване на дейността на Националния оперативен център и областните такива, които отговарят за бързото обработване на сигналите за произшествия. Проектът е на стойност близо 6 249 000 лева и е финансиран от фонд "Вътрешна сигурност" към МВР.

Разчитаме на пожарникарите за 55 000 инцидента всяка година

Разчитаме на пожарникарите за 55 000 инцидента всяка година

Вътрешният министър Бойко Рашков поздрави отличените тази година огнеборци

Основното нововъведение - създадена е нова софтуерна интегрирана информационна система за координация и управление на силите и средствата на пожарната служба, която възможно най-оптимално разпределя сигналите, спомага за координацията между различните звена и др. Това със сигурност ще спомогне за по-бързата реакция на екипите, уверяват пожарникарите.

"Този проект е изключително важен за главната дирекция и допринася изключително много за подпомагането на материално-техническата база. Най-хубавото е, че се стигна до всяка една районна служба", каза гл. комисар Красимир Шотаров, директор на дирекция "Оперативни дейности" към ГДПБЗН.

Кабинетът отряза полицаи и пожарникари за заплатите им

Кабинетът отряза полицаи и пожарникари за заплатите им

Започва външна оценка в системата, за да започне реформа

Проектът е разделен на три части, като в рамките на първата за всяка районна дирекция на оперативния център са закупени компютърна техника, принтери, комуникационни системи и мебели. На второ място е разработен въпросният модерен софтуер и са обучени служители да работят с него. Разработено е и мобилно приложение за вътрешноведомствено ползване, което също да подобри комуникацията между екипите. На трето място пък е модернизирана системата за радиовръзка ТЕТРА.

Предстои в бъдеще по други проекти всеки пожарен автомобил да бъде оборудван с таблет, на който в реално време да излизат данните за произшествия.