Делото срещу Петър Низамов, по прякор Перата, който задържа незаконно трима афганистанци в близост до границата ни, ще е под специален надзор, съобщи апелативният прокурор в Бургас Любомир Петров, предаде БТА.

Низамов е арестуван след разпостранени видеокадри с незаконен арест на трима афганистанци. Самото дело ще се води в Малко Търново. Днес там се гледа и постоянната мярка за неотклонение "задържане под стража" за Низамов.

Доброволните отряди идват, когато държавата не може да се защитава, смята Боян Расате

Доброволните отряди идват, когато държавата не може да се защитава, смята Боян Расате

Не било престъпление незаконното преминаване на граница, убеждава адвокат

Мъжът е разпознат по снимка, тъй като отказвал да съдейства на полицията. Разкрит е и още един участник от групата на Низамов. Той е бил разпознат заради характерните черти на лицето си. Вторият мъж ще е само свидетел по делото, тъй като е пристигнал след завързването на афганистанците.

По-късно през деня се очаква и решението на Районния съд в Малко Търново за това дали ще остави Низамов за постоянно в ареста.

Припомняме, 31-годишният мъж разказа пред една от националните телевизии, за този "граждански арест" по следния начин: "Те (нелегалните имигранти - б.р.) са на по-малко от километър от граничната бразда в България, от самия кльон. Рязали са от телената ограда. Изскочиха от храстите, нападнаха ни, получи се сбораване, обездвижихме ги със схатки. Неслучайно носехме тези миши опашки (пластмасовите ленти, т.нар. "свински опашки", ползвани за арест - б.р.). Те свободно се продават навсякъде, ползват се от тенекиджии", разказа участникът в гражданския арест.

Той обясни, че се опитал да звънне на спешния телефон 112, но в радиус от 1,5 км нямало обхват. След задържането изпратили нелегално навлезлите в страната ни имигранти в посока Турция, на средата от пътя им срязали пластмасовите "белезници" и ги оставили.