Незаконното преминаване на граница не е престъпление, когато е от ловци, и от хора, търсещи убежище. Това заяви в студиото на Нова телевизия адвокат Николай Хаджигенов по темата за гражданските арести.

Той обясни, че практиката на пресичане на границата от бежанци, е лично волеизявление на човека. Репликиран от водещия, че така и Бин Ладен би дошъл, адвокат Хаджигенов каза, че Бин Ладен никога не би казал, че е бежанец.

Доброволните отряди по границата изпълняват дълга си, убеден Божидар Димитров

Доброволните отряди по границата изпълняват дълга си, убеден Божидар Димитров

Никой не бил канил мигрантите тук

Адвокатът е убеден, че при тези арести е ползвано незаконно оръжие и заплахи. "Никой доброволно няма да легне по очи в калта. Задържането, слагането на свински опашки е незаконно", заяви юристът.

Той не отговори конкретно на въпроса защо, ако са бежанци, тези хора не минават през КПП. "Едните бягат от война и нямат документи, а всички, които са с акъл, са чули, че през България не трябва да се минава", обясни  адвокат Хаджигенов.

Нашето право не познава термина "граждански арест", допълни той.

В студиото бе и националистът Боян Расате, който се опита да представи по-философски отговор на въпроса законни ли са гражданските арести. "Защо се появява този проблем", запита на свой ред Расате. Той изказа мнение, че схващането, че всички хора са равни и имат равни права, било погрешно.

"На първо място това е фундаменталното схващане на демокрацията, че всички хора са равни и имат равни права. Последиците от това погрешно схващане дава своето отражение, а именно, че всеки глупак има право на мнение. Второто по-лошо мнение е, че мнението на всеки глупак е равнопоставено с това на хора, които са специалисти по национална сигурност", заяви Расате.

"Когато говорим за национална сигурност, трябва да имаме разбиране що е национално", каза Расате.

Хванатите в пограничните ни гори не са нещастни хорица и бежанци

Хванатите в пограничните ни гори не са нещастни хорица и бежанци

Сделката между ЕС и Турция за мигрантите не работи според Джамбазки

Националистът даде пример, че ако страната ни е болница, която трябва да се управлява от квалифициран персонал, то тя се е превърнала във ферма, в която управлението се е иззело от прасетата. Най-алчните, най-нахалните са по-нагоре в управлението, обясни Боян Расате.

Според него: "Вменява се на лицето и на другите, че са криминално проявени. Това се прави, за да може лицето да бъде дискредитирано. В тази държава дори Цветан Цветанов е престъпник", заяви арестуваният на няколко пъти за хулигански прояви националист.

Искат главният прокурор да разследва Борисов за „свинските опашчици”
Обновена

Искат главният прокурор да разследва Борисов за „свинските опашчици”

БХК сезирали Цацаров за гражданските арести

Запитан защо тези участници в гражданските арести не са така активни в борбата с корупцията и други престъпления, той се позова на думите им, че те са защитници на жените и борбата с корупцията.

"Чух премиерът да казва своите похвали към тези отряди, след това му беше вменено да се извинява. Не разбирам защо един човек, избран да защитава интересите на хората, трябва да се обяснява. Той е избран от тези хора, не от бежанците. Превишаване на правата значи да хванеш някого в гората, да го биеш, изнасилваш", обясни представите си за превишаване на правата Расате.

"Когато държавата е в невъзможност да защитава собствената си граница, се явяват такива отряди", каза той.

В отговор на Расате адвокат Хаджигенов обясни, че държавата има един единствен монопол, а той е - принуда. "Работата на премиера е да изпълнява закона, не да казва кой може да арестува. Премиерът скача от гаф в гаф и два дни след него върви някой и бърше", заяви адвокатът.

Той е убеден, че младите, добре тренирани мъже, които навлизат през неизвестни местности в територията на страната ни не са терористи. Думите  му бяха репликирани от Расате: "Когато терористът минава държавна граница, той отива някъде с мисия, няма да се занимава с първия селянин, който му се изпречи. За това има закон, държавна граница, КПП-та", допълни Расате.

анкета

Ако видите нелегален да пресича границата:

ще алармирам веднага на 112 41.2%

ще се опитам да го заловя 33.8%

ще се направя, че не съм го видял 5.8%

учтиво ще го помоля да се върне обратно 7.2%

не искам да попадам в подобна ситуация 8.8%

затруднявам се да отговоря 3.1%

"Всеки гражданин, който е свидетел на престъпление, в т.ч. и минаване на държавната граница, е длъжен да уведоми органите на реда за извършване на престъпление", припомни нормативната уредба Расате.

В началото на техния разговор бе излъчено интервю с един от участниците в т.нар. "граждански арести".

"Нарушителите на закона са способни на всякакви действия срещу нас и ние трябва да пазим нашия живот и здравето ни". Това разказа Петър Низамов - автор на видеото и един от участниците в т.нар. "граждански арест" за залавяне на нелегални имигранти на наша територия.

Ситуацията с този "арест" Низамов обясни така: "Те (нелегалните имигранти б.р.) са на по-малко от километър от граничната бразда, от самия кльон. Рязали са от телената ограда. Изскочиха от храстите, нападнаха ни, получи се сбораване, обездвижихме ги със схатки. Неслучайно носехме тези миши опашки (пластмасовите ленти, т.нар. "свински опашки", ползвани за арест - б.р.). Те свободно се продават навсякъде, ползват се от тенекиджии", разказа участникът в гражданския арест.

Той обясни, че се опитал да звънне на спешния телефон 112, но в радиус от 1,5 км нямало обхват. След задържането до някъде изпратили нелегално навлезлите в страната ни имигранти, срязали им пластмасовите белезници и им посочили посока на южната ни съседка, от където са пристигнали.

Запитан за своето криминално минало Петър Низамов се оправда с думите, че Цветан Цветанов (бившият вътрешен министър - б.р.) също е криминално проявен. "Не знам какво означава това. То (криминалното му минало - б.р.) са неща, които са станали на 18 и на 19-годишна възраст. Сега съм на 31", каза мъжът.

Той обясни целта на гражданската формация, в която участва така: "Следим за нелегални имигранти, така и за корумпирани полицай. Да стигнем до законова промяна да задържат наркодилъри и сутеньори".  

Не може случайни хора, тръгнали на разходка, да решават за бежанците, остра Бъчварова

Не може случайни хора, тръгнали на разходка, да решават за бежанците, остра Бъчварова

Във Фейсбук вътрешният министър обясни

В социалната мрежа Фейсбук вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че не може граждани, тръгнали на разходка, да ловят нелегални имигранти.