Подновяват делото срещу д-р Иван Димитров, който преди две години и половина застреля в имота си крадеца Георги Джевизов, известен като Жоро Плъха, съобщава БНТ.

Припомняме, на първа инстанция медикът беше оправдан за убийството, прието за самоотбрана, и получи 2 години условно с 3 години изпитателен срок за притежанието на незаконни боеприпаси.

Апелативният съд обаче отмени присъдата и разпореди процесът да стартира отначало, с друг съдебен състав. Според висшите магистрати при постановяването на присъдата Окръжният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила и не е направен пълен анализ на противоречията между събраните доказателства.

Днес делото тръгна отново по общия ред.

Отмениха оправдателната присъда на лекаря, убил Жоро Плъха при самоотбрана

Отмениха оправдателната присъда на лекаря, убил Жоро Плъха при самоотбрана

Според съда има противоречия между събранте доказателства

Адвокат Красимир Елдъров обясни, че всички свидетели, които са в списъка на лицата по обвинителния акт, експерти, а също всички гласни и писмени доказателства ще бъдат анализирани в хода на съдебното следствие. Тепърва ще става ясно какво ще се докаже и какво ще приеме съдът.

Припомняме, д-р Димитров застреля с незаконния си пистолет Георги Джевизов, след като той нахлу в дома му, за да извърши кражба. Трупът на Георги Джевизов - Жоро Плъха беше открит сутринта на 2 март 2018 г. върху капака на автомобил пред сградата, където се намира кабинетът на областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Д-р Димитров, който е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив, беше задържан за убийството на Жоро Джевизов.

Арестът му предизвика бурни реакции и протести на различни места в страната. Стотици жители на Пловдив се събраха на протест пред сградата на Второ РУ в знак на протест срещу ареста на доктор Иван Димитров. Впоследствие втори път пловдивчани излязоха на протест в защита на доктора. тя бяха подкрепени от съмишленици в Стара Загора и София. Пред съдебната палата в столицата се бяха събрали над 200 души в подкрепа на Иван Димитров.

Оправдаха лекаря, убил Жоро Плъха при самоотбрана

Оправдаха лекаря, убил Жоро Плъха при самоотбрана

Той обаче получи условна присъда заради незаконния си пистолет