Когато дойде време, ще ви кажа какво се случва в момента в прокуратурата.
Това каза преди началото на днешното съдебно заседание обвиняемият прокурор от Върховната касационна прокуратура Боян Тошев.

Припомняме, той е обвинен в получаване на подкуп от варненския магистрат Георги Манасиев на стойност 1500 евро, за да бъде назначен вторият за районен прокурор в морския град.
Тошев, заместник-началник на инспектората във ВКП, бе задържан при специализирана операция на МВР и прокуратурата арестувани по-рано този месец.
Заедно с него бяха задържани варненският прокурор Манасиев и бизнесменът и строителен предприемач Владислав Марчев.
На тримата Софийски градски съд наложи постоянна мярка задържане под стража, която днес те обжалват пред Софийския апелативен съд.

Тошев каза, че атаката срещу него е поръчка от Варна, от варненски магистрати и заяви, че има конкретни доказателства кой стои зад това.

Делото е съшито с бели конци, коментира той.
Тошев каза още, че е направил няколко проверки във Варна във връзка със съдебната реформа.

По думите му тези проверки сигурно са стигнали до главния прокурор и е последвала ответната реакция.

На въпрос на журналисти какво е правил в кафето, в което е бил задържан заедно с другите двама обвиняеми по делото, той отговори, че това е било обикновена човешка среща.

Тошев информира, че е поканен от ВСС и там ще повтори всичко казано досега.

Междувременно съдът отложи съдебното заседание, след като в последния момент получи от прокуратурата протоколи за разпит на анонимни свидетели, както и нови писмени доказателства по делото.

Това каза адвокатът на обвиняеми прокурор от ВКП Боян Тошев - Марин Марковски.
Той уточни, че съдебната грешка продължава, тъй като и тримата обвиняеми продължават да бъдат в ареста.

Писмените доказателства, които получи съда са във връзка с докладите на Тошев с които той е предложил Манасиев, заедно с още трима прокурори за поста Районен прокурор на град Варна.

Адвокат Марковски обясни процедурата по издигането на кандидатурите на кандидатите за този пост.
Той уточни, че се касае за обявяване на публичен конкурс по документи.

Тази документация, след като бъде събрана постъпва при главния прокурор, който обявява от своя страна публичен конкурс за длъжността районен прокурор на град Варна.

Адвокат Марковски уточни, че е напълно изключено Тошев да се застъпи за Манасиев или за някой друг прокурор пред главния прокурор Велчев, защото „последният би го изхвърлил с шутове от кабинета си".

Що се касае до т.нар. специални разузнавателни средства в тях няма конкретни доказателства, уличаващи Тошев и останалите обвиняеми в престъпленията, в които са обвинени.

Марковски подчерта, че лично той смята, че делата при които са използвани специални разузнавателни средства трябва да бъдат гледани при открити, а не при закрити врати, както е в момента.

Защото, продължи адвокатът на Тошев, в тези специални разузнавателни средства няма неща, които да бъдат опасни за държавната тайна и за морала.

Адвокат Марковски уточни, че и тримата обвиняеми отричат да са правили каквато и да била комбинация и подчерта, че това дело, ако влезе в съда, е обречено на оправдателна присъда.

Според защитника на обвиняемия прокурор от ВКП Тошев е направил една проверка във Варненската прокуратура, в резултат на която е имало много наказани прокурори.

След тази проверка, продължи адвокат Марковски, е предстояла проверка на Апелативната прокуратура във Варна и тогава е последвала реакцията на засегнатите - „Империята отвръща на удара".

Апелативният съд насрочи следващото си заседание за 19 април от 13.30 часа, за да се запознае с новопостъпилите доказателства по делото.