Фокусирането върху единичен изолиран случай не може да гарантира намаляване на риска от бъдещи идентични или сходни събития. Това се посочва в позиция на Синдикалната федерация на служителите на МВР във връзка с казуса с полицейското насилие по време на протестите от миналото лято.

От синдиката са категорични, че в демократична държава е недопустимо да се толерира превишаването на правомощия от служители на реда. Те поясняват, че подкрепят приетата от парламента декларация по случая, но я считат за непълна и едностранчива, тъй като не засяга "не по-малко бруталните насилствени действия на протестиращи граждани срещу длъжностни лица".

От СФСМВР заявяват, че въпросният случай с полицейско насилие под колоните на Министерския съвет е резултат от по-мащабни проблеми, натрупвани в министерството в продължение на десетилетия.

Депутатите за полицейското насилие - речи, определения и чифт кубинки на трибуната

Депутатите за полицейското насилие - речи, определения и чифт кубинки на трибуната

В полицията имало садисти, а над тях стоели социопати

Спорадичните опити за провеждане "на парче" на частични "реформи" не доведоха до решаване на тези проблеми, а до тяхното задълбочаване или до възникването на нови, посочва се в становището.

От синдиката считат, че е необходимо Народното събрание да предприеме необходимите мерки, които да включват задълбочен анализ на моментното състояние на МВР, който да идентифицира проблемите, които ограничават възможностите на ведомството да отговори адекватно на очакванията на обществото.

Бойко Рашков: Задколонието на полицаите граничи с престъпление

Бойко Рашков: Задколонието на полицаите граничи с престъпление

Вътрешният министър пита кой е дал картбланш за полицейското насилие

Те настояват и да бъде създадена визия за това на какви условия да отговаря МВР след мащабна реформа, проведена поне в период от 6-8 години, така че след завършването й, да е в състояние пълноценно да изпълнява интересите на обществото и държавата и правата на служителите в него - Визия "МВР 2030", подкрепена от максимално широк политически и обществен консенсус.

В позицията се предлага и разработване на детайлна програма за реформиране на МВР, като на всеки етап да участват представители на гражданското общество, академичната общност и представителните организации на служителите в МВР.