Сайтът „Биволъ” пусна поредната порция от записа Янева – Ченалова. Той е съвсем кратък – едва 26 секунди.

„Службите са си на ДПС”, заявява в записа бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. По този повод колежката й Румяна Ченалова отговаря, че те са последният бастион на партията.

„Ами да. И ако ги пипнат трябва да скачат на ДПС”, отговаря Владимира Янева, след което допълва: „И той, както виждаш, Бойко затова каза: Ми те Писанчев и Лазаров много добре си работят, всичко е ОК, няма да ги пипам”.

Според „Биволъ”, разговорът е бил проведен на 19 февруари, две седмици преди останалите от кабинета „Орешарски” кадри да подадат оставки.

Припомняме, Владимир Писанчев беше шеф на ДАНС, а Лазар Лазаров – главен секретар на МВР. Двамата се оттеглиха от постовете си, като първоначално премиерът Бойко Борисов не искаше да ги маха и така влезе в сблъсък с бившия МВР шеф Веселин Вучков, който подаде оставка заради недоверието на премиера. Вучков многократно настояваше за отстраняването на Лазаров, но премиерът Борисов се обяви против тази смяна.

Лазаров бе на поста главен секретар на МВР от началото на правителството на Орешарски.

Владимир Писанчев пък застана начело на Държавната агенция „Национална сигурност” след скандала с назначаването на Делян Пеевски.

Миналата седмица изтекоха записи, в които се появяваше името Делян.

Румяна Ченалова коментира това с думите: „Делян Пеевски е със сериозни властови позиции, познава се с главния прокурор, с премиера, предполагам, че това е причината”.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък заяви, че със скандала „Яневагейт” се цели поставянето на премиера Бойко Борисов в зависимост. „Някой има интерес той да бъде пакетиран с главния прокурор и за да бъде по-пикантна историята, тази манджа трябва да бъде поръсена с добре познатия „лют пипер” - Делян Пеевски”, коментира Местан.

Само преди ден главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че започва разследване на записа Янева - Ченалова