Борбата с корупцията буксува, законодателните промени за отчетност на главния прокурор са в задънена улица и няма достатъчно свобода за медиите - това са констатации от редовния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона у нас.

Документът бе разпространен днес от Европейската комисия, той обхваща периода от публикуването на предишния доклад - 30 септември 2020 г. до края на април 2020 г.

Докладът отбелязва, че по отношение на корупцията по високите етажи на властта, случаите на разкриване остават малко и въпреки засилената разследваща дейност остават ниски окончателните присъди по отношение на оповестени вече разследвания.

Очакват се окончателни присъди по дела за корупция на високо ниво да бъдат установени, посочва докладът и именно тук като бележка под линия се позовава на въведените от Министерството на финансите на САЩ санкции по глобалния закон "Магнитски".

Евродепутатите настояват ЕК да наказва корупцията със санкции

Евродепутатите настояват ЕК да наказва корупцията със санкции

Дават за пример закона "Магнитски" на САЩ, както и да се наказват всякави ответни санкции срещу ЕС

Не са приключили законодателните промени, свързани с отчетността на главния прокурор, като докладът отчита предложението за създаване на нова фигура на прокурор, който да контролира главния, но и решението на Конституционния съд, че промяната противоречи на Основния закон.

Комисията отчита, че съдебната реформа в България е постепенен процес с важни последици за независимостта на съдебната система и корелацията й с общественото доверие.

"В резултат на това предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остават. Проблемите, свързани със състава и функционирането на Висшият съдебен съвет също остават", се сочи в доклада.

Прокуратурата прочете добра оценка в доклада на ЕК

Прокуратурата прочете добра оценка в доклада на ЕК

Потвърждение за приноса на Специализираната прокуратура

Изказва се и загриженост за състава и функционирането на Висшия съдебен съвет, тъй като не са приети реформите за неговия състав и функциониране в рамките на новия проект за Конституция. Отчита се и че главният инспектор и инспекторите към Главния инспекторат на ВСС продължават работата си, въпреки че мандатът им е приключил преди повече от година - април 2020 г.

Изказва се и безпокойство за назначенията на съдиите на по-високи позиции, които, според Комисията, не се извършват по прозрачна процедура и след конкурс.

Дигитализацията на правосъдието все още изостава. Има проблеми с ефективността на мерките, свързани с интегритета на публичната администрация, лобирането и защитата на свидетелите, където няма специална регулация.

Нивото на възприемане на съдебната независимост в България остава ниско, само 31% сред широката общественост смятат, че е "достатъчно или много добро", отчита още ЕК и напомня, че нивото на възприемане на съдебната незавимистост остава постоянно ниско през последните пет години. В индекса за възприятие на корупцията за 2020 г. на Transparency International България е с 44/100, на 19-то място в Европейския съюз и 69-тa в световен мащаб.

Законодателството:

Проучване, проведено от Националния център за парламентарни изследвания, част от Народното събрание, изследва законотворческата дейност на Народното събрание от април 2017 г. до март 2021 г. Основните констатации потвърждават увеличения брой законопроекти, предложени от народните представители, без задължителна консултация със заинтересованите страни, без оценка на въздействието и проверка за съвместимост със законодателството на ЕС, което се прилага за законопроекти, предложени от Правителство.

В по-голямата част от предложените проектозакони не съдържат информация за обществени консултации или дискусии, организирани от народни представители или правителството, за да определят проблемите и причините за приемането на законопроекта.

Продължава законодателната практика и техника за използване на преходни разпоредби на един правен акт за въвеждане на важни изменения в друг несвързан акт. Това потвърждава опасенията, повдигнати в Доклада за върховенството на закона за 2020 г. като такива изменения заобикалят изискванията за обществена консултация и оценка на въздействието.

Освен това друга тенденция, която е идентифицирана в Доклада за върховенството на закона за 2020 г. и която продължава да предизвика опасения е законодателната практика да се приемат основни изменения между първо и второ четене в Народното събрание отново без обществена консултация.

ЕП готов да съди ЕК заради бездействие за върховенството на закона

ЕП готов да съди ЕК заради бездействие за върховенството на закона

ЕК не е спазила крайния срок за насоките по регламента за условност

Медийната среда:

Пандемията засегна икономически медийния плурализъм и защитата на журналистите, особено в регионалните медии, но няма специфични мерки в тяхна подкрепа, се казва още в доклада, който отчита "стеснено пространството за гражданското общество" и продължаващи тежки условия за работа на журналистите при неясна медийна собственост. Липсата на прозрачност на медийната собственост остава обезпокоителен. Работната среда и безопасността на журналистите не са се подобрили.

Достъпът до публична информация остава труден и журналистите продължават да са изправени пред политически натиск и автоцензура. Шест нови сигнала за нападения и тормоз на журналисти са регистрирани в Платформата на Съвета на Европа за насърчаване на защитата на журналистиката и безопасността на журналистите от последния доклад. Това включва и едно предупреждение относно случая на журналист, за когото се твърди, че е бит от полицията и задържан за 24 часа, което прокуратурата отказа да разследва. Другите сигнали се отнасят за нападения и тормоз на журналисти и други медийни лица, както и съдебни дела за злоупотреба.