Евродепутатите възлагат на председателя на ЕП Давид Сасоли да призове Комисията най-късно в срок от две седмици да "изпълни задълженията си" по регламента за условност, свързан с върховенството на закона.

В резолюция, приета днес с 506 гласа "за", 150 гласа "против" и 28 гласа "въздържал се", евродепутатите отбелязват, че новият инструмент за обвързване с условия за защита на бюджета на ЕС е в сила от началото на 2021 г. и се прилага и за фондовете за възстановяване. Въпреки това ЕК не е предложила никакви мерки съгласно новите правила и не е спазила крайния срок от 1 юни, даден от Парламента в резолюцията му от 25 март, за финализиране на насоките за прилагане на регламента.

Според евродепутатите това е достатъчно основание за предприемане на правни действия срещу Комисията, съгласно член 265 от ДФЕС.

Те посочват, че рискът от злоупотреба с бюджета на ЕС в страните членки е нараснал, а ситуацията в областта на върховенството на закона се влошава.

ЕП прие обвързването на върховенството на закона с отпускането на евросредства

ЕП прие обвързването на върховенството на закона с отпускането на евросредства

ЕС гарантира, че крайните бенефициери няма да бъдат потърпевши при нарушения на страните

По тази причина настояват Сасоли да призове ЕК да изпълни задълженията си по новия регламент. Междувременно ЕП незабавно започва необходимата подготовка за евентуални съдебни производства срещу Комисията съгласно член 265 от ДФЕС.

Членовете на европарламента настояват ЕК бързо да се заеме с тежките нарушения на принципа на правовата държава в някои държави членки, които сериозно застрашават справедливото, законосъобразно и безпристрастно разпределение на евросредствата. Комисията трябва да използва всички необходими инструменти, включително процедурата, предвидена в член 7 от Договора за ЕС, рамката за принципите на правовата държава и процедури за нарушения, за справяне с продължаващите нарушения на демокрацията и основните права в ЕС, включително атаките срещу свободата на медиите и журналистите, както и свободата на сдружаване и събранията.

Припомняме, в края на 2020 г.  Полша и Унгария блокираха бюджет от 1,8 трилиона евро на ЕС, тъй като бяха против клауза, която обвързва парите със спазване върховенството на закона.

Муден старт за новия европрокурор срещу краденето на евросредства

Муден старт за новия европрокурор срещу краденето на евросредства

Лаура Кьовеши вижда доста проблеми