Апелативният съд в Пловдив отложи за 11 октомври делото по жалбата на тримата осъдени от наркокомуната край Белмекен, предаде Радио Пловдив.

Красимир Димитрашков, Дикран Мардикян и Деян Иванов бяха осъдени на 13 април тази година от Пазарджишкия Окръжен съд за жестокото убийство на Десислав Панчев от Плевен.

Димитрашков получи присъда от 13 години затвор, за Дикран Мардикян магистратите постановиха 12 години лишаване от свобода, а за Деян Иванов 11 години зад решетките.

Другите двама подсъдими по делото - Георги Станчев и Георги Димитров, бяха оправдани от пазарджишкия Окръжен съд. Тримата осъдени обжалваха решението на пазарджишките магистрати.

На днешното си заседание Пловдивският Апелативен съд не даде ход на делото, заради отсъствието на гражданските ищци - родителите на жертвата Десислав Панчев и техния адвокат.

Съдът прецени, че тяхното отсъствие ще накърни правото им на защита.

Адвокат Илиян Василев заяви, че делото е параван на едно дълго бездействие от страна на държавните институции към проблема с наркозависимите.

Според адвоката, наказателната отговорност се стоварва не върху организатора на комуната Владимир Качаклиев, който е проповядвал насилието и побоя като своеобразен метод на лечение на наркоманите, а върху тримата осъдени, които са изпълнили неговите нареждания.

Припомняме, делото се гледа за втори път от апелативните магистрати в Пловдив. Предишното дело беше върнато от Върховния Касационен съд за ново разглеждане.