Окръжният съд във Варна наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на 14-годишният Денис Ж., обвинен в убийството на клошаря във Варна. Другият виновен е 13-годишен и по закон не носи наказателна отговорност.

Припомняме, децата първо влезли в конфликт с бездомника на 16 януари пред пункт за вторични суровини. На следващият ден те го пребили. На 20 януари тинейджърите намерили мъжа и го пребили отново. Впоследствие обаче решили, че това не е достатъчно и продължили с боя. Мъжът издъхнал от тежка черепно-мозъчна травма. Аутопсията показала, че клошарят бил със счупени ребра, причинили разкъсване на вътрешните му органи.

Задържаха 14-годишен за убийството на клошар

Задържаха 14-годишен за убийството на клошар

Две деца снимали докато другите две биели бездомника

Другите две деца, които били на мястото на убийството, снимали побоя над бездомника.

Бездомникът бил намерен от случаен минувач в безпомощно състояние в района на пазара до блок 20 в кв. "Владиславово".

За подобно тежко престъпление се предвижда "лишаване от свобода" за срок от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Предвид непълнолетието, законът предвижда редуциране на наказанието и 14-годишният Дeнис Ж. може да получи "лишаване от свобода" от 3 до 10 години.

Защитата на момчето възрази спрямо исканата от прокуратурата мярка за неотклонение и поиска домашен арест. В залата 14-годишният младеж заяви, че иска да се върне при родителите си. Момчето няма предишни криминални и противообществени прояви. Семейството му полага грижи за него, като Денис посещава училище.

Децата, убили клошар, нямат други провинения

Децата, убили клошар, нямат други провинения

Едното е в осми клас, другото не е ходило на училище

В Детска педагогическа стая, за Денис има лоши характеристични данни, касаещи както неговата личност, така и липсата на достатъчен контрол от страна на близките и липсата на адекватен контрол от страна на учебното заведение, в което той учи.

Денис и преди е нанасял побой основно върху възрастни хора, които за щастие не са довели до подобен фатален резултат.

Най-тежката мярка "задържане под стража" се определя за непълнолетни в изключителни случаи, информират от прокуратурата.