Великотърновският апелативен съд остави в ареста общинския съветник от ДПС в Плевен Методи Петков, съобщават от прокуратурата.

Общинарят е задържан по искане на прокуратурата за нанесен побой и грабеж на трима плевенчани. Престъплението е извършено на язовир до плевенското село Каменец.

Задържаният Петков обжалва пред апелативните магистрати решението на Окръжния съд в Плевен, с което той е оставен в ареста.

Освен общинския съветник, заедно с него като обвиняеми са привлечени още двама души – Мариян Б. и Христо П.

Побоят и грабежът са извършени през нощта на 26 срещу 27 юли. От единия пострадал те откраднали 200 лева.

На тримата мъже е в повдигнато обвинение и за хулиганство и упражняване на принуда по отношение на пострадалия. Те са го карали насила да консумира прясно уловената риба.

Според магистратите от събраните доказателства може да се съди, че Методи Петков е извършил престъпленията, за които е обвинен.

Той е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда лишаване от свобода. Освен това, предвид факта, че е съден и преди, имало реална опасност да се укрие или извърши друго престъпление.

Съдът ще разгледа и жалбите на съучастниците на общинския съветник.

Общинският съвет не е морален съд, заяви председателят на местния парламент в Плевен Мартин Митев, цитиран от БНР. Общинският съвет е орган на местната власт. Митев коментира, че морален съдник може да бъде този, който е изпратил съответния човек в този орган на местната власт.