Над 200 пожара през изминалото денонощие са погасени. Три от тях са големи и изключително опасни, съобщава директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен конисар Николов.

Опасните пожари са на територията на Сливен и Шумен, които засегнаха десетки дка гори, в Невестино, Кюстендилско, където изгоряха 7 необитаеми къщи и плевни.

Очакват до понеделник вечер пожарът в Кресненското дефиле да бъде ликвидиран
Обновена

Очакват до понеделник вечер пожарът в Кресненското дефиле да бъде ликвидиран

Ситуацията е овладяна, увериха местните власти

Днес 600 души ще гасят пожари и ще работят на терен, обяснява Николов, това са пожарникари, военни, доброволци и най-вече горски служители.

През изминалата нощ имало няколко много трудни ситуации. Най тежко било около разгорялото се огнище в посока Влахи. Там се наложило полицията да организира евакуиране на хората, но не се наложило населението да напусне селото, обяснява главен комисар Николов.

Усилията са насочени основно към 2 сектора - така нареченият крив тунел и Скалата, където трябва да се направи голяма полоса, обяснява директорът на ГДНПБ. Другият сектор е посока Влахи където допълнително включваме булдозера, за да може, с направената вече просека да удържим пожара, добавя още той. До момента на работа на този пожар са направени 21 км просеки.

Гората е в състояние, при което най-малката искра може да предизвика огромен пожар. През изминалата вечер силният вятър доведе до разрастване на едно от вътрешните огнища в периметъра на пожара и доведе до тези спешни мерки, разясни обстановката главен комисар Николов.

Пожарът край Кресна отново се разгоря
Обновена

Пожарът край Кресна отново се разгоря

Възстановено е движението на влаковете...

Борбата със стихията в Мечкул ще продължи и днес с помощта на 250 души. Релефът там е много тежък и стръмен със скали и сипеи и силен наклон. Теренът е много труден, недостъпен, алпинисти огледаха мястото, но хеликоптерите помогнаха, поясни директорът на Югозападното предприятие Дамянов.

Днес е изключително опасен ден, не палете огън на открито по никакъв повод - категоричен призив отправи главен комисар Николов.