Софийският военно-апелативен съд потвърди присъдите на петимата полицаи по делото Чората.

Припомняме, първата инстанция даде на Борислав Механджийски, Янко Граховски, Георги Калинков, Иво Иванов и Мирослав Писов общо 82 години затвор.
18 години затвор постанови съдът за Мирослав Писов, а Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков получиха по 16 години затвор.

Те обжалваха, като междувременно изчезнаха данни от съдебно-медицинската експертиза, които потвърждаваха, че Чората не е умрял от естествена смърт.

Днес съдът отхвърли тезата на защитата, че Ангел Димитров е починал от задушаване, причинено от сърдечни проблеми заради наркотична зависимост.

Според Военно-апелативния съд петимата като участници в операция „Респект", са осъзнавали действията си, като това включва и факта, че нанасяйки побой над Чората в положението, в което се е намирало тялото му - легнал на земята и с белезници на гърба - той е можел да се задуши и да почине.

Те не са спрели на го бият, въпреки виковете му, пише още в мотивите си съдът, и констатира, че полицаите са се отнесли с безразличие и към резултатите от действията си.

Припомняме, Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект".
За смъртта му са обвинени петимата служители на реда.

През март тази година съдът прие петорната експертиза по делото за убийството на Чората.

Припомняме, обжалваната присъда от общо 82 години затвор за петимата бе произнесена изключително въз основа на предишната експертиза, според която смъртта на Чората е предизвикана от побой.

Авторът на тази експертиза, проф. Раданов, бе открит обесен на детската площадка пред дома му в София през октомври миналата година.
Следствието обаче бе категорично, че известният патолог се е самоубил.

Присъдата ще се превърне в ефективна обаче, само ако бъде потвърдена и от последната инстанция- Върховният касационен съд.