Районната прокуратура в Плевен привлече към наказателна отговорност 8 лица. Те са обвинение в участие в трафик на хора, информира БТА. Подсъдимите са на възраст между 23 и 52 години.

Държавното обвинение посочва, че престъпната им дейност се е извършвала през последните четири години на територията на различни градове в Германия, основно Билефелд и Берлин. Там жертвите на трафик били принуждавани да извършват сексуални услуги срещу заплащане, чрез изнудване, упражнено физическо и психическо насилие, както и отправяне на закани спрямо тях и техни роднини.

Прокуратурата уточнява, че жертвите са държани в принудително подчинение, като им е забранявано да поддържат контакт с близките, както и да напускат страната. Обвиняемите по делото отнели мобилните телефони на жертвите, личните им документи, и не им разрешавали да излизат самостоятелно.

Установени са пет жени жертви на трафик. Всички са българки от различни градове в страната. Те са транспортирани до Германия чрез използването на принуда, заблуждение и противозаконно лишаване от свобода, с цел да бъдат използвани за развратни действия, уточняват от прокуратурата.

Говорителят на РП-Плевен Елеонора Янева посочи, че се издирват още три лица, членове на престъпната група. Тя поясни, че те не се намират на територията на страната.

Задържаните осем души са с наложена мярка до 72 часа. Предстои да бъде внесено в съда искане за постоянното им задържане под стража.