Увеличава се броят на кръводарителите в София Целта e да достигнем 185 000 кръводарители годишно в страната. Това каза доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) по време на 51-та национална конференция по трансфузионна хематология, съобщава БНР.

Форумът се организира по повод Международния ден на доброволния кръводарител.

Всички отделения на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) в столицата са повишили кръводаряванията през изминалата 2010 г. Спад се наблюдава на кръводаряванията във Варна, Плевен, отчете  доц. Андреев.

Кръв даряват най-вече хората в активна възраст между 21 и 50 години. Над 29% са кръводарителите, които през 2010 г. са дали кръв за първи път.

„Целта ние е да увеличим броя на подвижните екипи", поясни доц. Андреев.

Той подчерта, че за радост България не е на последно място в света и постепенно увеличава кръводаряванията - 21,7 са кръводарителите на 1 000 души население.

Световната тенденция е на увеличаване на необходимостта от кръв и кръвни съставки.

По думите на доц. Андреев е необходим строг контрол върху лечебните заведения, които бракуват кръв и кръвни съставки поради изтекъл срок на годност. „Трябва да се създаде позитивна нагласа в населението и ние да отидем при кръводарителите, а не само да чакаме те да дойдат при нас", обясни той.

5 267 млади хора, студенти, са дали кръв безвъзмездно при кампании за доброволно кръводаряване през 2010 г. Доц. Андреев благодари на БЧК за помощта, която оказват на НЦТХ.