Право и свобода. Под този лозунг започна шествието за правосъдие, организирано от националната инициатива "Правосъдие за всеки".

Маршът тръгна от колоните на НДК и спря при Съдебната палата, където участниците в шествието представиха исканията си. Недоволството им е насочено към неправомерните условия на задържане на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и зам.-кметицата Биляна Петрова.

Искат от Манолова да защити Иванчева и Петрова

Искат от Манолова да защити Иванчева и Петрова

Системно и брутално се опорочава и съдебният процес срещу тях, пишат защитниците им

Думите на главния прокурор Сотир Цацаров в телевизионно предаване също предизвикаха недоволство сред гражданите. Председателят на инициативата "Правосъдие за всеки" Велислав Величков смята, че Прокуратурата трябва да предприеме незабавни действия срещу властващата корупция в страната (по думите на главния прокурор Сотир Цацаров - б.р.).

Велислав Величков: Прокуратурата трябва да реагира, ако корупцията властва

Велислав Величков: Прокуратурата трябва да реагира, ако корупцията властва

Свидетели сме как се изтърпява реално наказание без доказана вина

Начинът на координиране и условията в арестите са в компетентността на Министерството на правосъдието. Ако законността бъде нарушена, в компетциите на главния прокурор е да установи нарушението.
Кой друг освен прокуратурата може да установи, че е нарушен Законът и да издаде задължителни предписания, подчерта Величков.

Три министерства отговарят за храната, увери шефката на столичните арести

Три министерства отговарят за храната, увери шефката на столичните арести

Условията в местата за задържане са по евростандарти, твърди Дойчинова

Ако държавата не изпълнява указанията на прокуратурата, трябва да се носи наказателна отговорност, защото в противен случай стигаме до пълно беззаконие в държавата, категоричен бе Величков.

Граждани, участващи в шествието заявиха: "Това е марш на свободата. Хората, които се противопоставят на мафията, ги изтезават".

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България
Обновена

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България

Държат ги в килия 3 на 2 м, храната е в мръсна кофичка от кисело мляко

Според тях, при ареста на Иванчева и Петрова има погазване на човешките права. Корумпираните са навън, набедените са вътре в отвратителни условия. Гражданите искат оставката на главния прокурор Сотир Цацаров. Арестът на тези две жени е жива постановка, коментират още те.

От Националната инициатива подкрепят изказването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, според когото съдът не бива да се превръща в орган по осъществяване наказателната политика на държавата.

Велислав Величков е на мнение, че българското общество няма доверие в съдебната система и липсва чувството за справедливост. По думите му, казусът с Десислава Иванчева ясно показва как в страната ни се изтърпява наказание, без реално доказана вина.

Маршът на правосъдието събра стотина души и протече при засилени мерки за сигурност.